Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, artan girdi maliyetleri nedeniyle pide ve çörek fiyatlarına zam yapıldığını açıkladı. Başkan Işık, 200 gram pidenin 15 TL, 125 gram çöreğin ise 20 TL olarak belirlendiğini ifade etti. Bu artışın ardında yatan sebepler arasında un fiyatlarının 800 TL'den 1.100 TL'ye yükselmesi, maya fiyatlarının 600 TL'den 1.100 TL'ye çıkması ve asgari ücretin 28 bin TL’ye ulaşması gibi etkenler bulunuyor.
Işık, Türkiye genelinde birçok ilde ekmek fiyatlarının arttığını belirterek, "Son aldığımız bilgilere göre bazı illerde 200 gram somun ekmek için 17.50 TL talep ediliyor. Maliyetlerin sürekli artması, fırıncı esnafını zor durumda bırakıyor. Girdi maliyetleri gün geçtikçe artmakta ve bu durum fırıncılıkla uğraşan esnafın zarar etmesine neden olmaktadır" dedi.
Başkan Işık, somun ekmek üreticilerinin kaliteli ürünler çıkarabilmesi için gerekli girişimlerin yapıldığını da sözlerine ekledi. Van'daki fırıncılar, ekmek fiyatlarının 12 TL'de kalması gerektiğini düşünürken, bayilere %15 ile %18 arasında iskonto uygulandığını ifade etti. İskonto oranlarının yüksekliği, fırıncı esnafını olumsuz etkilerken, bir bardak çayın 20 TL olması da ekmek fiyatlarının artmasına sebep oldu. Bu sebeplerle pide ve çörek fiyatlarının artırılmasına karar verildi.