Van'da Yoğun Yağışlar Taze Otlu Peynir Sezonunu Erken Açtı

Van'da taze otlu peynir sezonu, bu yıl etkili olan yoğun yağışların ardından hızlıca başladı. Geleneksel lezzet, tezgahlarda yerini aldı.

Van'da Yoğun Yağışlar Taze Otlu Peynir Sezonunu Erken Açtı
Van'da taze otlu peynir sezonu, bu yıl etkili olan yoğun yağışların ardından hızlıca başladı. Geleneksel lezzet, tezgahlarda yerini aldı.

Van'ın yüksek kesimlerinde yetişen mendi, heliz, sirmo, siyabo ve kekik gibi bitkilerin karışımıyla hazırlanan otlu peynirde yeni sezon hareketliliği yaşanıyor. Kış ve ilkbahar aylarında meydana gelen yoğun yağışlar, peynirin erken piyasaya çıkmasını sağlarken, meralardaki bolluk da peynirin yağ oranını ve kalitesini artırdı. Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda taze otlu peynir, kalitesine göre kilogramı 350 ile 400 lira arasında satışa sunuluyor.

Nefis Bir Tadın Sırrı

İHA muhabirine açıklamada bulunan Tarihi Peynirciler Çarşısı esnafı Hazar Keremoğlu, bu yılki yağışların üretime olumlu katkı sağladığını dile getirdi. Keremoğlu, "Yağışlar çok yoğundu, bu yıl peynirimiz erken çıktı. Hem çok yağlı hem de nefis bir tadı var. Köylü hemşehrilerimiz yaylalara gitmeye başladı. Yaylalarda üretilen otlu peynir daha yağlı ve lezzetli oluyor. Fiyatlar geçen yıla göre çok fazla değişmedi, geçen yıl 250-300 lira idi, bu yıl 350-400 lira arasında. Kaliteli peynir, tadı ve görüntüsüyle yağ oranından anlaşılır. Yağsız olan peynir kaliteli değildir, yoğun yağlı olan ise kalitelidir" dedi.

Bereketli Yağışlar Umut Veriyor

Çarşıda 27 yıldır peynircilik yapan esnaf Mehmet Nar, bereketli yağışların piyasaya olumlu etkilerini beklediklerini ifade etti. Nar, "Bu sene bereketli bir yağış vardı. İnşallah bu yağış peynirimize ve gıdalara güzel bir bereket getirir. Peynir bol olur, halk rahatça alım yapar. Fiyatların düşmesini umuyoruz" dedi.

Taze Peynir Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüketicilere taze peynir alırken dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgi veren Nar, "Otlu peynir ilk etapta ıslaktır. Kıvama gelmesi için tuzla bekletilmesi gerekiyor ve bu süreç 1-1,5 ay sürüyor. Alırken otuna dikkat edilmeli, yeşilimsi, taze otu tercih edilmeli. Peynirin koyun sütünden yapılmasını öneriyoruz, inek sütü tercih etmiyoruz. Tuz oranı da önemli, aşırı tuzlu ya da tuzsuz olmamalı. En önemli nokta ise peynirin kaynatılmış sütten yapılması gerektiğidir. Kaynatılmamış sütle yapılan peynirde brucella riski oluşabilir, bu nedenle esnaf bu konuda bilinçli olmalıdır" dedi.

Van
Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin