Venezuela'daki siyasi durum oldukça karmaşık bir hal almışken, muhalefet lideri Edmundo Gonzalez'in damadı Rafael Tudares, nihayet hapisten serbest bırakıldı. Rafael Tudares, 46 yaşında ve serbest kalmasıyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Tudares, bir yıldan fazla süren haksız ve keyfi gözaltının ardından özgürlüğüne kavuştuğunu duyurdu. Eşi Mariana Gonzalez de Tudares, eşinin yaşadığı zorlukları dile getirerek, "380 gün süren haksız gözaltının ardından bir yıldan fazla bir süre boyunca insanlık dışı duruma katlandıktan sonra eşim Rafael Tudares Bracho eve döndü" ifadelerini kullandı.
Rafael Tudares, Ocak 2025'te Karakas'ta çocuklarını okula götürürken tutuklanmış ve diğer siyasi tutuklular gibi terörle suçlanmıştı. Venezuela’daki insan hakları örgütü Foro Penal, şimdiye kadar 151 siyasi mahkumun serbest bırakıldığını, ancak ailelerin endişeyle beklemeye devam ettiklerini açıkladı. Bu durum, muhalefet ve destekçileri arasında büyük bir sevinçle karşılandı.
Venezuela’da insan hakları örgütleri ve uluslararası kuruluşlar, uzun zamandır siyasi mahkumların serbest bırakılmasını talep ediyordu. Geçici Başkan Delcy Rodriguez, bu talepleri olumlu yanıtlayarak, serbest bırakılmaları "barışçıl şekilde bir arada yaşama" ya da "barışı pekiştirme" olarak tanımlamıştı. ABD Başkanı Donald Trump ise, bu serbest bırakılmaların ABD’nin isteği üzerine gerçekleştirildiğini ifade etti. Tüm bu gelişmeler, Venezuela'da siyasi tansiyonun düşmesine katkı sağlayabilir.