ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Katar basınına verdiği bir röportajda İran ile devam eden savaşa dair önemli açıklamalarda bulundu. Rubio, İran’ın Dini Lideri Mücteba Hamaney’in durumunun belirsiz olduğunu ve "Onun iktidarda olup olmadığını bile bilmiyoruz" dedi. Bu belirsizliğin, İran'daki karar mekanizmasının nasıl işlediği konusunda kafa karıştırıcı olduğunu vurguladı.
Rubio, ABD'nin İran'a yönelik saldırılarını başlatmasının arka planında, ulusal güvenlik ve çıkarlar açısından ciddi bir risk tespitinin yattığını öne sürdü. Aynı zamanda, NATO ülkelerinin İran'a karşı ABD'ye destek vermemesine dikkat çekerek, "Savunmayı taahhüt ettiğimiz NATO üyesi İspanya gibi ülkeler, hava sahalarını kullanmamıza izin vermediler" şeklinde ifadelerde bulundu. Bu durumun ardından, ABD’nin bu operasyonlardan ne tür bir kazanç elde edeceğini sorguladı.
İran'daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" içinde olacağını yineleyen Rubio, ABD’nin askeri hedeflerinin kısa bir süre içinde tamamlanacağını belirtti. "Silah fabrikalarının çoğunu imha etme yolundayız ve füze rampalarını önemli ölçüde etkisiz hale getirdik" diyerek, bu hedeflere ulaşılması durumunda operasyonun amacına ulaşacağını vurguladı. "Bu birkaç haftalık bir mesele" olduğunu ifade eden Rubio, ayrıca bunun ne zaman sona ereceğini kesin olarak bilmediğini de belirtti.
Rubio, planlarının ilerlediğini ve hedeflerin gerçekleştirilmesinin aylar değil, haftalar içerisinde olacağını ifade etti. Planın sonucunun Hürmüz Boğazı meselesi ile bağlantılı olacağını ve eğer İran bu boğazı kapatmaya karar verirse, ciddi yaptırımlarla karşılaşacaklarını belirtti. Bu durumun, sadece ABD için değil, bölgedeki diğer ülkeler ve dünya genelinde de ciddi sonuçları olabileceğini açıkladı.
