Washington'da Trump, İran ile olan gerilimde ateşkes istemediğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, diyalog kurabileceklerini fakat ateşkes yapmak istemediğini dile getirdi. Trump, bu açıklamayı Florida'ya hareketi öncesinde basın mensuplarına yaptı.

Washington'da Trump, İran ile olan gerilimde ateşkes istemediğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, diyalog kurabileceklerini fakat ateşkes yapmak istemediğini dile getirdi. Trump, bu açıklamayı Florida'ya hareketi öncesinde basın mensuplarına yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'dan Florida eyaletine hareket etmeden önce gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. İran'da üç kişinin idam edilmesine dair bir soru üzerine, "Onlara çok şiddetli darbeler indiriyoruz. Daha fazlasını yapabilir miyiz bilmiyorum ama bunlar korkunç insanlar. Protesto ettikleri için üç genci idam etmeleri beni şaşırtmadı" dedi.

Hürmüz Boğazı Üzerine Açıklamalar

Trump, Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilere koruma sağlama planlarının olup olmadığına ilişkin bir soruya ise, "Hürmüz Boğazı’nı biz kullanmıyoruz. Özellikle Avrupa, Kore, Japonya ve Çin gibi ülkelerin burayı kullanması gerekiyor. Bu nedenle onların daha fazla müdahil olmaları önem taşıyor" şeklinde yanıt verdi.

Trump, "Boğaz'da iyi işler çıkarıyoruz ancak Çin gibi boğazı kullanan ülkelerin de devreye girmesi iyi olurdu. Çin, enerjisinin yüzde 90'ını buradan sağlıyor. Japonya ise bu oranı yüzde 95 olarak belirtiyor. Bu ülkelerin müdahil olmaları faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

İsrail ile İlişkiler

ABD'nin savaşı sona erdirdiğinde İsrail’in durumu hakkında sorulan bir soruya Trump, "İsrail ile ilişkimiz çok iyi. İkimiz de zafer istiyoruz" yanıtını verdi. Ayrıca, İran ile olan askeri kazanımlarına dair, "Donanmalarını ve hava kuvvetlerini etkisiz hale getirdik. Askeri açıdan bakıldığında, yaptıkları tek şey boğazı tıkamak. Askeri açıdan bitmiş durumdalar" dedi.

Hürmüz Boğazı'nın Geleceği

Hürmüz Boğazı'nı açmanın basit bir askeri manevra olduğunu dile getiren Trump, "Bu güvenli bir süreç. Ancak fazla yardıma ihtiyacımız var. NATO'nun bize yardımcı olmasını istiyoruz ama henüz bunu yapacak cesareti gösteremediler" şeklinde konuştu. Trump, Hürmüz Boğazı'nın belli bir noktada kendiliğinden açılacağını da sözlerine ekledi.

Orta Doğu'da ateşkes olasılığına dair bir soruya ise Trump, "Diyalog kurabiliriz ama ateşkes yapmak istemiyorum. Karşı tarafı yerle bir ederken ateşkes yapmam" şeklinde yanıt verdi.

Avrupa'daki Askeri Varlıklar

ABD'li Senatör Lindsey Graham'ın Avrupa'nın Hürmüz Boğazı konusundaki tavrını eleştirmesinin ardından Trump, "Bence bu konuda haklı. NATO'nun gerekeni yapmadığını düşünüyorum. Enerjilerinin büyük bir kısmını Hürmüz Boğazı’ndan alıyorlar. Lindsey Graham bu durumu ifade ettiyse, bu önemli bir nokta" dedi.

Trump, NATO destekçisi olan birçok Kongre üyesinin, NATO'nun hiçbir şey yapmadığı konusundaki öfkelerini de dile getirdi. Ayrıca, Ukrayna konusundaki ilerlemeleri değerlendirirken, "Görüşmeler neredeyse her gün yapılıyor ve çok ilerleme kaydediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin