Trump, basın toplantısında İran'ın nükleer silah edinme çabalarının dünya güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu vurguladı. "Eğer İran’ın nükleer silaha sahip olması gerektiğini düşünüyorsanız, sorun var demektir, çünkü bunu kullanacaklardır. Tek soru, bunu elde ettikten hemen sonra mı yoksa bir süre sonra mı kullanacaklarıdır" dedi.
İran’ın nükleer silah edinmesinin sadece İsrail'i değil, tüm Ortadoğu'yu tehdit edeceğini belirten Trump, "İsrail ile başlarlar ama her şeyi havaya uçururlar. Beklenmedik bir şekilde bin millik çap içindeki her ülkeye füze atmaya başlayabilirler" ifadelerini kullandı.
Trump, ABD’nin geçen yıl İran’ın nükleer tesislerine yönelik düzenlediği saldırılara atıfta bulunarak, "Eğer bunu yapmasaydım, nükleer silaha sahip olurlardı" dedi. Ayrıca, "Komşularına karşı fırlatılan füzelerin hepsi çok önceden hazırlanmıştı" şeklinde konuştu.
Barış ve Savaş Üzerine Düşünceleri
Savaşlar hakkında güçlü duyguları olduğunu belirten Trump, "Ben savaş istemiyorum. Neredeyse herkesten daha az savaş isteyen biriyim" dedi. İran'ın liderliğinin şiddet yanlısı olduğunu da ekledi.
İran’ın Dini Lideri Mücteba Hamaney'in ölmüş olabileceğini ifade eden Trump, "Liderlik gitti. Kiminle konuştuğumuz hakkında hiçbir fikrimiz yok" dedi. Ayrıca, ABD’nin İran’da "nükleer bomba hariç en büyük bombaları" kullandığını söyledi.
Uluslararası Destek İhtiyacı
Trump, birçok ülkenin petrolünün büyük kısmını Hürmüz Boğazı üzerinden aldığını belirterek, "Bana teşekkür etmeleri gerekiyor" dedi. Çin ve Japonya'nın da durumu göz önünde bulundurarak ABD'ye destek vermesi gerektiğini vurguladı.
İran’ın füze ve dron kapasitesinin imha edilmesinin ardından uluslararası operasyonlara katılmanın kolaylaştığını ifade eden Trump, "Füzelerinin yaklaşık yüzde 8’i kaldı" dedi.
NATO İlişkileri
Trump, NATO ülkelerinin destek vermediğinden şikayet ederek, "Diğer ülkeleri savunmak için trilyonlar harcıyoruz ama bizi savunma zamanı geldiğinde yanımızda olmayacaklar" ifadelerini kullandı. İngiltere'nin tavrının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.
Hürmüz Boğazı üzerinden geçişin şu anda riskli olduğunu belirten Trump, "Bunu yıllardır iyi kullandılar ama şimdi işe yaramıyor" dedi. Ayrıca, savaşın bu hafta bitmeyeceğini ifade ederek, "Bitirecek miyiz? Sanmıyorum ama yakında olur" şeklinde konuştu.
Son olarak Trump, "Bunu yapmak zorundaydım. İstemiyordum ama bu yola sapmak zorunda kaldım" diyerek, İran'a yapılan saldırının sonuçlarının farkında olduğunu belirtti. Çin ziyaretinin savaş nedeniyle ertelendiğini de açıkladı.
Küba ile ilgili olarak ise, "Küba başarısız bir ülke. Bence Küba'yı alma onurunun bana ait olacağına inanıyorum" dedi.
