Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde, geleneksel yöntemlerle yapılan yufka ekmek üretimi, kadınların iş birliği içerisinde gerçekleştiriliyor. Mahalleli kadınlar, sabah saatlerinde kurdukları sacların başında, kışlık ve yazlık ekmek ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya geliyor. Bu süreçte kadınlar, hem birbirlerine destek oluyor hem de dayanışmanın güzel bir örneğini sergiliyorlar.
Kadınlardan bazıları hamur bezesi hazırlarken, diğerleri hamuru açmak için oklava kullanıyor. Sacın başında deneyimli eller ise yufka ekmekleri tam kıvamında pişirerek istifliyor. Bu geleneksel yöntem, yufka ekmeğin lezzetini artırırken, aynı zamanda kadınların bir arada olmasını sağlıyor.
Yufka ekmek, uzun süre tazeliğini koruma özelliğiyle bölge halkının vazgeçilmez gıdası durumunda. Tüketilmeden önce üzeri hafif su serpilerek ıslatılıyor ve bez arasında dinlendirilerek gerekli tazeliğine kavuşuyor. Kadınlardan Gürcü Çıtak, "Ekmek yapıyoruz, soğan otu ayıklıyoruz, ev işleri ve bahçe işleri yapıyoruz. Dört, beş kişilik yufka ekmek yapıyoruz. Parasıyla da yapıyoruz, karşılıklı da yapıyoruz. Yorucu. Un, su ve tuz ile yapıyoruz. Sabah 07.30-08.00 arası başlıyoruz, bu süreç 1-2 gün sürüyor. Bahar ve güz aylarında yapıyoruz. Bittikçe yapıyoruz. Güze kadar yeriz. Aklım erdi ereli ekmek yapıyorum. Annemden, babaannemden, komşulardan öğrendim. Eşe dosta ikram ederiz. Kendimiz yapmadığımızda kışı çıkaramayız, illa ki olacak" diyerek yufka ekmeğin mutfaktaki önemini vurguladı.