Yozgat Yerköy'de Biçerdöverler Hasat İçin Hazırlanıyor

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde biçerdöver ustaları, hasat sezonu öncesinde yoğun bir çalışma yürütüyor. Bakımları tamamlanan biçerdöverler, tırlara yüklenerek yola çıkmayı bekliyor. Ustalar, bakım işlemlerinin hayati önem taşıdığını ifade ediyor.

Yozgat Yerköy'de Biçerdöverler Hasat İçin Hazırlanıyor
Yozgat'ın Yerköy ilçesinde biçerdöver ustaları, hasat sezonu öncesinde yoğun bir çalışma yürütüyor. Bakımları tamamlanan biçerdöverler, tırlara yüklenerek yola çıkmayı bekliyor. Ustalar, bakım işlemlerinin hayati önem taşıdığını ifade ediyor.

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde biçerdöver bakım süreci hızla devam ediyor. Biçerdöver tamircileri, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hasat yapacak olan makinelerin bakımlarını üstleniyor. Biçerdöver tamircisi Güner Kozan, sezon öncesinde gerçekleştirilen bakım işlemlerinin kritik bir önem taşıdığını belirtti. "Biçerdöverler sezon başlangıcında gelir, biz bakımlarını yaparız. Sanayideki işlemleri tamamlandığında tekrar tırlara yüklenerek güneydoğu sezonuna giderler. Gitmeyen arkadaşlar buradaki sezondan başlar. Tüm işlemlerini gerçekleştiriyoruz; kayışlar, kasnaklar, bilyalar, bıçaklar gibi. Tam periyodik bakım yaparak, yani bir check-up gibi bir işlem yapıyoruz. Bizden sonraki bakım aşamaları da şanzıman ve motor gibi parçalar için gereklidir. Bu bakımlar olmadan biçerdöverler araziye gidemez" dedi.

Kaporta Boyama Süreci

Kaporta ve boya ustası Ramazan Türkmen, biçerdöverlerin dış aksamlarının yenilendiğini ifade ederek, "Şu an biçerdöver tablamızın boyama işlemini gerçekleştiriyoruz. Sarı kısmını tamamladık, şimdi siyah kısmına geçiyoruz. Tırmığın da boyanması gerekiyor. Azami boya aksamı ve kaporta yenileme işlemlerini yapıyoruz. Bakım işlemlerinin bir kısmı arka tarafta çalışan arkadaşlar tarafından gerçekleştiriliyor. Devrik ve yanık biçerdöverleri burada onarıyoruz. Sezonda yüzün üzerinde biçere kaporta boya yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Yerköy'ün Biçerdövercilik Başkenti

Yıllardır sektörde yer alan Mustafa Türkmen, Yerköy’ün biçerdövercilikte önemli bir merkez olduğunu vurgulayarak, "12 yaşından 54 yaşıma kadar bu biçer sektöründe yoğruldum. Biçer pirini iyi bilirim. Kendim de çalışıyorum ve vatandaşlara yardımcı oluyorum. Bu aylarda güneydoğuya, Hatay’a, Urfa’ya, Mardin’e, Kızıltepe’ye ve diğer tüm illere biçer gönderiyoruz. Yaklaşık 20 gün içinde bu işlemler başlar. Dönüşte birçok biçerdöver arızalanıyor, devriliyor veya yanıyor. Bu durumda yine dükkanıma geliyorlar ve onarımdan sonra işe devam ediyorlar. Yerköy'de 3 bin 500 tane biçerdöver mevcut ve burada biçerdöveri olmayana kız vermezler" dedi.

Hasat sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Yerköy'deki ustaların yoğun mesaisi devam ederken, bakımları tamamlanan biçerdöverler Türkiye’nin dört bir yanındaki ekinler için gün sayıyor. Bu süreç, hem yerel hem de ulusal tarım sektöründe önemli bir rol oynamaktadır.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin