Yozgat'ın Çayıralan ilçesinde yer alan 2 bin 800 hektarlık mermer sahası, Türkiye'nin en büyük mermer yatakları arasında yer alıyor. İş insanı Süleyman Kandemir, bu bölgenin ekonomik potansiyeline dikkat çekerek, "Eğer bu mermer sahası işletmeye açılırsa, hem Yozgat hem de Türkiye büyük fayda sağlar" dedi. Ancak Kandemir, Türkiye'deki maden işletmeciliği maliyetlerinin yüksek olduğunu belirtiyor.
Yüksek Maliyetler ve Teknolojik Yetersizlik
Süleyman Kandemir, mevcut mermer yataklarının işletilmesi için gereken teknolojinin Türkiye'de henüz yeterince gelişmediğini ifade etti. "Mermer yüzeylerindeki çatlaklar depremlerden kaynaklanıyor ve bu durum, yer altına inebilecek teknolojik altyapının eksikliğini gösteriyor" dedi. İtalya ve diğer ülkelerde bu tür mermerlerin daha verimli bir şekilde işletildiğine dikkat çekti.
Kandemir, "Bölgedeki mermerin 'rose' yani gül rengi olduğunu ve Türkiye'de nadir bulunduğunu" belirtti. "Bu zenginliğimizi değerlendirmeye alacak yatırımcılar, Yozgat'ın ve Türkiye'nin ekonomisine büyük katkı sağlayabilir" diye ekledi. Yatırımcıların ilgisi, bu önemli kaynakların işletilmesi açısından kritik bir öneme sahip.
Kaynak: Mersin Haber + IHA