Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi Yakında Hizmete Giriyor

Bütçesi 1.595.000,00 TL olan ve 1700 metre kare kapalı alanda geleneksel salamura üretimini gerçekleştirecek salamura tesisi, işleme kapasitesi sayesinde üreticinin yüzünü güldürecek.

23 Şubat 2018 Cuma, 08:36
Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi Yakında Hizmete Giriyor
-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın geçtiğimiz Kasım ayı sonunda temel atma törenini gerçekleştirdiği Dedeler Mahallesi Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi Projesi Mart ayının sonunda hizmete açılacak. 
Yeni tesis alanları ve projeleri ile üreticiye ve çiftçiye gelir kapısı açan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yöresel zeytin ve asma yaprağı çeşitlerinin değerlendirileceği tesisin temel atma töreni geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirmişti. Yaklaşık 3 aydır inşaatı devam eden ve 40 kişilik bir ekip tarafından çalışmaları sürdürülen, hem bölge ekonomisine hem de yerli halkın aile bütçesine katkı sağlayacak olan tesis Mart ayının sonunda üreticinin hizmetinde olacak. 
Bölge halkının da açılış için gün saydığı projede, ekipler tarafından betonarme inşaat kalemleri olan temel, kolon ve kirişler, çelik konstrüksiyon inşaat kalemleri,  sandviç panel çatı ve idare binası tamamlandı. Sandviç panel duvarların üç gün içerisinde bitirilmesini planlayan ekipler, yüzde 70’ini tamamladığı tesisin çevre duvarı inşaatına başladı. 
Tarsus ilçesi Dedeler mahallesinde temeli atılan, bütçesi 1.595.000,00 TL olan ve 1700 metre kare kapalı alanda geleneksel salamura üretimini gerçekleştirecek salamura tesisi, işleme kapasitesi sayesinde üreticinin yüzünü güldürecek. Aynı zamanda bölgede işsiz vatandaşlara istihdam alanı sağlayacak olan tesiste kadın üreticiler de yerini alacak. 
Alternatif ürünlerle üretime zenginlik katacak salamura tesisinde üreticiler, dalından topladıkları ürünlerle yılda 100.000 kg/yıl sarı ulak yeşil kırma manuel ve otomasyon sistem, 25.000 kg/yıl Gemlik siyah sele manuel sistemle işlenecek zeytinin yanı sıra 5.000 kg/yıl asma yaprağı işleyecek.
 Bahsedilen kapasiteler tesisin başlangıç kapasiteleri olmakla birlikte talep gelmesi halinde yılda 300 tona kadar zeytin işlenebilecek. Tesiste ayrıca yöresel çeşitler olan Sarı Ulak ve Gemlik, asma yaprağında da Trakya İlkeren ve Yalova İncisi çeşitleri değerlendirilerek, ürünler hak ettiği değeri bulacak.
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı