İznik'in verimli topraklarında yetişen bu dev kiviler, Türkiye'de büyük bir ilgi gördü ve Avrupa pazarında da talep edilmeye başlandı. İri yapıları ve yüksek aromalarıyla dikkat çeken İznik kivileri, yurt dışından gelen taleplerle birlikte daha da önem kazandı.
Kivi Talebinde Artış
Üretici Cumhur Şansal Yalçın, grip vakalarının artmasının İznik kivisine olan ilgiyi artırdığını belirtti. “Kivi, C vitamini açısından çok zengin bir meyve. Grip salgını ile birlikte bu ürünün talebi inanılmaz bir şekilde arttı. Sağlıklı ve güçlü bir alternatif olarak öne çıkıyor.” dedi.
İznik Kivisi Artık Yerel Değil
İbrahim Kayalı, İznik kivisinin artık sadece yerel bir ürün olmadığını ifade ederek, “Kendi arazilerimizde yetiştiriyoruz. Ürünleri Kocaeli'ndeki iş yerime sevk ediyoruz. Talep arttıkça, İznik’teki soğuk hava depolarından direkt olarak ihracatçılara gönderiyoruz.” şeklinde konuştu.
İznik’teki Kiviler Hayrete Düşürüyor
İznik'teki bir buzhane yöneticisi Şakir Çimen ise bu dev kiviler karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. “Bugüne kadar İznik'te 200 gramın üzerinde kivi görmemiştim. Şimdi 210-220 gram gelen kiviler var. Gerçekten hayret verici.” ifadelerini kullandı.
Tarımda Devrim Niteliğinde Başarı
Uzmanlar, bu başarının tesadüf olmadığını vurguluyor. Doğru iklim ve modern tarım uygulamaları sayesinde İznik’te önemli bir tarımsal devrim yaşanıyor. Yetkililer, bu özel ürünün İznik ekonomisine büyük katkı sağlayacağını öngörüyor.
İznik'te yetişen bu sıra dışı kiviler, hem üreticilerin kazancını artırdı hem de ilçenin tarımsal potansiyelini Türkiye genelinde sergilemeye yardımcı oldu. Kalitesiyle ön plana çıkan İznik kivisi, hem iç piyasada hem de Avrupa'da güçlü bir alternatif olarak öneriliyor.