Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan demir çelik fabrikası emeklisi İsmet Koç, toplam bir dönüm büyüklüğündeki bahçesinde farklı çeşitlerde ürünler yetiştiriyor. Kendi geçimini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda komşularını da üretime teşvik etmeye çalışıyor. Koç, insanların tembelliğe alıştığını ve bu durumu değiştirmek gerektiğini belirtiyor.
Kdz. Ereğli ilçesinin Kışla Mahallesi'nde ikamet eden iki çocuk babası Koç, eşiyle birlikte bahçesinde marul, roka, maydanoz, tere, pırasa, domates, biber, salatalık ve çilek gibi ürünler yetiştiriyor. 10 yıl önce demir çelik fabrikasından emekli olan Koç, aldığı emekli maaşı ile rahat bir yaşam sürmesine rağmen, komşularını teşvik etmek amacıyla tarımsal faaliyetlere yönelmiş. İfadelerine göre, Ereğli'deki insanlar aslında çalışmaya istekli ama tembelliğe alışmış durumdalar. Koç, insanları üretime yönlendirmek için kuluçkaya yatırdığı tavukları komşularına dağıtarak onların da tavuk beslemelerini sağlıyor.
Bahçesindeki üretimi, zevk için yaptığını vurgulayan Koç, “Evdeyim, hiçbir ihtiyacım yok. Bunları sadece zevk için yapıyorum. İnsanların çalışmasını sağlamak istiyorum. Çalışınca her şey mümkün. Köy yumurtası oldukça ucuz ve kârlı bir iş. Komşularıma civciv vererek onları teşvik ediyorum. Civcivler büyüyüp yumurtlayınca geri alıyorum. Ereğli insanının çalışması gerekiyor. Aksi takdirde Ereğli geri gidecektir” dedi.
Koç, TTK ve Erdemir gibi büyük işletmelere güvenin azaldığını belirterek, insanların farklı sektörlere yönelmesi gerektiğinin altını çiziyor. “Artık insanlar tembelliğe alıştı. Kimse farklı işlere yönelmiyor. Biz kendi yeteneklerimizle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama birilerinin bu duruma sahip çıkması ve değişiklik yapması lazım. İnsanlar 'Bu işi yapamam' diyerek geri adım atıyor” diye ekledi.
Çilek Üretimi ve Pazar Sorunu
Osmanlı çileği gibi kokusu ve aromasıyla ünlü bir ürünü bu yıl 800-900 kilo olarak tanıtan derneklerin açıklamalarına tepki gösteren Koç, sadece kendisinin 700-800 kilo çilek ürettiğini belirtti. Ürettikleri çilekleri satacak pazar bulamadıklarını ifade eden Koç, çilek üreticilerine destek sağlanması gerektiğini vurguladı. “Çilek derneği, bu yıl 800-900 kilo çilek üretildi diyor ama ben tek başıma 700-800 kilo çilek ürettim. Bu durum Ereğli için üzücü” dedi. Koç, çileklerin satılması için bir pazar oluşturulması gerektiği gerektiğine dikkat çekti.
Kaynak: Mersin Haber + IHA