Zonguldak maden havzasında, son çıkan yasalar sonucunda maliyetlerin yükselmesi ve kömür stoklarının azalması, bölgedeki demir çelik ve termik santrallerin kömür temininde zorluk yaşamasına neden oldu. Bu durum, Güney Afrika'dan kömür ithalatına başlanmasına yol açtı. 11 Eylül 2014 tarihinde kabul edilen Torba Yasa ile özel maden ocaklarının sahipleri, artan maliyetleri gerekçe göstererek üretimi durdurma kararı almıştı. Bu süreçte havzada çalışan işçi sayısı 4 bin 200'den 2 bine düştü. Özel maden işletmeleri, yeni yasanın getirdiği yükümlülükler nedeniyle üretimlerini sonlandırma kararı aldı.
İşçi Sayısında Düşüş
Zonguldak'ta kömür üretimi, 1983 yılında kurulan Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) aracılığıyla gerçekleştiriliyordu. Ancak 2014 yılı itibarıyla TTK'daki işçi sayısı 9 bin 337'ye geriledi. Özel maden ocaklarında çalışan işçi sayısı ise yarı yarıya azalarak 2 bine düştü. Yurt dışından kömür ithalatı, Zonguldak Limanı'na gemilerle gerçekleştiriliyor. Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, yeni yasayla birlikte maden işletmelerinin daralma yaşadığını ifade etti.
Kömür Fiyatlarının Düşmesi
Yusuf Günay, maden sektöründe maliyetlerin arttığını ve stokların azaldığını belirtti. Yurt dışından gelen kömür fiyatlarının, Zonguldak'taki kömür fiyatlarının altında kaldığını ifade eden Günay, "Güney Afrika'dan gelen kömür, Kolombiya ve diğer ülkelerden daha ucuza geliyor. Ereğli Demir Çelik gibi önemli fabrikalar, kömür ihtiyaçlarını yurtdışından karşılıyor," dedi.
Sektörde Tasfiye Süreci
Zonguldak'ta kömür fiyatlarının düşmesiyle birlikte, yeraltı maden işletmeciliği sona erme noktasına geldi. Günay, "Bu maden yasasıyla kömür üretimi yapmamız mümkün değil. Çalışanlarımızı kaybetmemek için yavaşça tasfiye sürecine gideceğiz," açıklamasında bulundu. Zonguldak'taki maden sektörünün geleceği belirsizliğini korurken, işverenlerin ve çalışanların sıkıntıları artıyor. Günay, hükümetin verdiği sözleri tutmasını ve işverenlerin daha adil bir muamele görmesini talep etti.