Çalışan Emeklilerin Hakları Nelerdir ?

20 Eylül 2019 Cuma 10:40
Av. Durdane Baştürk
İş Kanunumuz emekli çalışanların haklarını kısıtlanmamıştır. Yani emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler ile diğer çalışanlar arasında bir fark bulunmamakla birlikte aynı haklara sahiptirler. Kıdem tazminatı İş kanunumuza göre belirli hal ve koşullarda ödenmektedir. Emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin de işveren tarafından işten çıkarılmaları veya haklı bir nedenle istifa etmeleri durumunda tüm çalışanlar gibi kıdem tazminatı alma hakları bulunmaktadır. Yani emekli olduktan sonra çalışan işçi, iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak bir şekilde sona ermesi durumunda emekli olamamış diğer çalışanlarla aynı haklara sahiptir.
Emekli olup kıdem tazminatı alan çalışanlar tekrar aynı iş yerinde çalışırken yada farklı iş yerinde çalışırken iş akdi sona erdiğinde ihbar, kıdem tazminatı ve iş güvencesi haklarına sahiptirler. Kıdem tazminatını alarak emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçinin tekrar aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi durumunda emeklilik nedeni ile kıdem tazminatı ödendiği için kıdem hakkı sıfırlanır. Dolayısıyla emekli olup kıdem tazminatı aldıktan sonra çalışmaya devam eden işçi için yeni bir çalışma dönemi başlar. Emekli çalışanın kıdem tazminatı bu işyerinden tekrar ayrılırken bir yıllık asgari sürenin dolması koşulu ile emekli olduktan sonraki dönem üzerinden hesaplanır.
Emekli olduktan sonra eski iş yerlerinin dışında başka işverenlere ait iş yerlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri hesap edilirken emeklilik öncesi çalışma süreleri dikkate alınmaz. Burada da işçinin yıllık ücretli izne hak kazanabilmesi için en az bir yıl çalışmış olması gerekmektedir. Emekli olarak aynı iş yerinde çalışanların yıllık izin sürelerinin hesabında işçinin yaptığı çalışma kesintiye uğramamış sayılarak da işçi lehine kazanılmış haklar devam ettirilebilir. Ancak işçi, işverenini eski çalışma sürelerini dikkate alarak yıllık izin sürelerini belirlemeye zorlayamaz. Emekli işçilerin haklı bir gerekçe olmadan iş sözleşmeleri sona erdirildiği taktirde ihbar tazminatı alma hakları da vardır. İhbar tazminatı süreleri de kıdem tazminatını sıfırlayıp sıfırlamadıklarına göre değişmektedir.

Sonuç olarak emekli olup çalışanlar ile diğer çalışanlar arasında bir fark bulunmamakta olup kıdem, ihbar, yıllık izin hakları emeklilik sonrası çalışanlar için de vardır.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor