İş Davalarında Dava Şartı Olarak Arabuluculuk

17 Ocak 2018 Çarşamba 10:02
Av. Durdane Baştürk
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi, işveren alacağı, tazminatı ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması dava şartı olarak kabul edilmiştir. Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanması gerekmektedir.

İşçi kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek.

Arabulucuya başvurulmadan dava açılırsa herhangi bir işlem yapılmaksızın dava, dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilecek.

İş uyuşmazlığının tarafları arabuluculuk başvurusunu, davalı konumdaki tarafın yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, büro kurulmayan yerlerde ise görevli yazı işleri müdürlüğüne yapabilecekler. Arabulucu, uyuşmazlık taraflarını görevlendirilme konusunda bilgilendirip toplantıya davet edecek. Taraflar, arabulucu nezdindeki müzakerelere bizzat katılabilecekleri gibi avukatları aracılığıyla da katılabilecekler. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırmakla yükümlü. Bu süre arabulucu tarafından ancak zorunlu hallerde ve en fazla bir hafta uzatılabiliyor. Taraflar ancak arabuluculuk sürecini tamamladıktan sonra ilgili ihtilaf bakımından dava yoluna başvurabileceklerdir.

Uyuşmazlık tarafları açısından, arabuluculuğa ilk başvurudan son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı ve hak düşürücü süreler durmuş sayılacak. Kanun ile işçi alacakları (yıllık izin, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı vb.) için getirilmiş olan on yıllık zaman aşımı süresi de beş yıla indirilmiştir.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor