İşçinin İmzaladığı İbranamenin Geçerliliği

7 Ekim 2019 Pazartesi 19:58
Av. Durdane Baştürk
İbraname sözlük anlamı olarak aklama belgesi, alacaklının borçludan her türlü alacağını aldığını böylece borçludan herhangi bir alacağı kalmadığını ve onu ibra ettiğini gösteren belge anlamlarına gelmektedir. İş Hukuku anlamında ibraname ise işçinin işten ayrılırken işvereninden ücret, fazla çalışma, yıllık ücretli izin alacağı, ihbar ve kıdem tazminatı vb. alacaklarını aldığına, başka alacağının kalmadığına ilişkin imzalayarak işverene verdiği belgeye denir.
İşveren tarafından işçiden alınan ibraname 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 420. maddesi ile belirli geçerlilik şartlarına bağlanmıştır. Bu maddeye göre; işçiden alınan ibranamenin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.
İbraname geçerlilik şartları göz önüne alındığında iş ilişkisi devam ederken işveren tarafından işçiden alınan ibranameler geçersizdir. Şöyle ki işçi iş akdi devam ederken işverene bağlı durumdadır. Bu sebeple işçinin iş ilişkisinin devamını sağlamak veya bir kısım işçilik alacaklarına bir an önce kavuşabilmek için iradesi dışında ibra sözleşmesini imzalamak durumunda kalması mümkündür. Ayrıca ibranamenin tarih içermemesi ve içeriğinden de fesih tarihinden sonra düzenlendiğinin açıkça anlaşılamaması durumunda da ibraname geçersiz kabul edilecektir.
İbranamenin geçerli sayılması için 6089 sayılı Borçlar Kanununun 420.maddesine uygun olması ve tüm unsurlarını taşıması gerekmektedir. Bu sebeple ibra konusu alacağın türü ve miktarının açıkça belirtilmediği işveren tarafından işçiden alınan “tüm haklarımı aldım” şeklinde genel geçer ibare içeren ibranameler kesin olarak hükümsüzdür.
Sonuç olarak işveren tarafından işçiden alınacak olan ibranamenin hukuken geçerli sayılması için Borçlar Kanununda öngörüldüğü şekilde düzenlenmesi gerekli ve zorunludur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor