SEÇİMDE TARSUS'UN ÖNEMİ

26 Eylül 2015 Cumartesi 11:30
Yusuf ÖZTAN

 

SEÇİMDE TARSUS'UN ÖNEMİ

 3 ay aradan sonra tekrar milletvekili aday adayları listelerinin kesinleşmesi  ile herkes  gözlerini kulaklarını Ankara’ya çevirmişti. Listeler belli oldu. Kesinleşme tarihi ise 28 Eylül...

Tabi bizlerde  ülkemizi, bölgemizi ve kentimizi, insanları düşünen fertler olarak siyasetten uzak kalamıyoruz.

Türkiye tarihinde sanırım bir ilk yaşanacak ve  5 ay içinde ikinci kez genel seçim yapılacak.

Peki Türkiye buraya nasıl geldi?

13 yıldır tek başına iktidar olan Ak Partinin bu seçimlerde oylarının düşmesi ile tek başına  iktidar olamayınca ve de diğer muhalefet partileri ile birlikte veya ayrı ayrı hükümet kurma imkanı ortadan kalkınca bir erken genel seçim kararı alındı.

Yada diğer deyişle  tekrar seçim yapılacak.

Olmadı baştan bir daha!..

Yani 7 Haziran seçimleri öncesinde nasıl bir prosedür işlemişse yine aynısı işleyecek. Tabi tek bir farkla, bugün o eski aday adayları 3 ay önceki gibi iştahlı değil ve durmadan geziler yapmıyor..

Tarsus’ta, Mersin’de veya Mersin’in ilçelerinde şimdilerde gezmeye gerek yok. Zaten gezseniz ne olacak? Vatandaş seçimlerin sık sık yapılmasından bıkmış.

Hatta aynı siyasetçileri ve aynı yüzleri bir daha , bir daha görmekten bıkmış usanmış.

Millet geçim derdine düşmüş, siyasetçi ise seçim derdinde..

Benim daha önceki seçimlerde de yazdığım görüşlerim vardı. 7 Haziran seçimleri öncesinde partiler adaylarını belirlerken “TARSUS’U DIŞLAYAN KAYBEDER” demiştim.

Ve sandıklar açıldığında benim haklılığım ortaya çıktı.

7 Haziran’dan önceki seçimde en iyi listeyi Ak Parti yapmıştı, o nedenle Ak Parti’nin Tarsus adayı olması nedeniyle partililer Tarsus’lu Ahmet Uzun içinde oy vermiş ve iktidar partisi 4 vekil çıkarmıştı. CHP’nin 4 vekil çıkarması da öyle. İkinci sırada Vahap Seçer olunca CHP’liler ve sosyal Demokratlar partilerine sahip çıkmış ve onlarda 4 vekil çıkarmıştı. O dönemi iyi hatırlıyorum. MHP Tarsus’tan hiç bir adayı seçilecek yerde göstermeyince oyları düşmüş ve  daha önceki yıllar 4, hatta 5 vekil kazanırken bu kez 2011 seçimlerinde 2 vekile düşmüştü. Tabi bir de vekil sayımız il olarak 12’den 11’e indirilince kalan tek milletvekilliğini ise  şimdiki HDP’nin temsilcileri olarak gösterdikleri bağımsız aday Ertuğrul Kürkçü kazanmıştı. Yani Ak Parti: 4, CHP: 4, MHP 2, Bağımsız: 1 = 11 milletvekili seçilmişti.

Geliyoruz 7 Haziran öncesi milletvekili sıralamasına..

Bu kez en iyi listesi MHP yaptı.  Milliyetçiler 2. Sıraya ve 5. Sıraya Tarsus’lu adayları koydu. En son yerel seçimde Mersin Büyükşehir Belediyesini kazanan MHP’li kadroların estirdiği rüzgar ile MHP 2 olan vekil sayısını 3’e çıkardı. CHP 4’den 3’e, Ak Partide yine 4’den 3’e indi. Bağımsız aday yerine bu kez HDP bayrağı ile seçime giren  Doğu kökenlilerin partisi, 1 olan vekil sayısını 2’ye çıkardı.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Son seçimde hiçbir parti aldığı oydan ve çıkardığı milletvekili sayısından memnun değil. Tabi HDP hariç.

Ak Parti, CHP ve MHP daha çok vekil çıkarmayı hedeflerken bu üç parti eşit şekilde üçer milletvekili çıkardılar. 4 hatta, 5 vekil çıkarmayı umanlar hayal kırıklığına uğradılar.

Şimdi seçimler yenilenecek.. Bu siyasi partilerden HDP ilk ikide  aynı adayları gösterdi.. MHP’nin de listesinde pek bir değişiklik yok. Dörde Ali Yücelen girdi. Sadece 5. sıra adayı Tolga Arslan’ın aday adaylığı için başvurmadı. Tarsus’un 2. Sıradaki adayı Baki Şimşek  yerini korudu.

Burada gözler Ak Parti ile CHP’de.

Ak Parti ve CHP  ilk 4 içine Tarsus’tan seçilebilecek bir aday göstermedikleri için 4. Vekili çıkaramadılar. Ama şimdi özellikle Ak Parti kanadında listenin değişmesi ve 4. Milletvekilliğini kazanabilmek için oy getirecek, Ali Cumhur Taşkını üçe koydu..  Taşkın Tarsuslu ama tanıyan az. Ak Partide 7 Haziran seçimlerinde Tarsuslu aday İbrahim Gül 5. sıraya konulmuştu. Bu kez Tarsus’tan bir adayın 3. Sıraya veya en geç 4. Sıraya konularak oy toplanması, oyların artırılması hedeflendi ve Taşkın geldi.. 

CHP’de yine listesinde bana göre hata yapmıştı.  Resmi olmayan bir önseçim yapan CHP, sıralamayı aynen koruyacağız demesine rağmen 4. sıraya kontenjan adayı olarak Mustafa Baysan’ı koymuştu. Oysa buraya bir Tarsus’lu adayı koymuş olsa, daha çok oy alır ve belki de 4. Vekili çıkarırdı. Onu yapmadı, temayülde 4. gelen Tarsuslu Serdal Kuyucuoğlu’nu da 5. sıraya kaydırdı. Ama 1 Kasım için hatadan döndü ve Serdal bey dörde çekildi.

Partiler  Tarsus’un 240 bine yakın oyunu almak için ince eleyip sık dokunmalıdır. İyi çalışmalıdır. Haydi kolay gelsin.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Meteoroloji’den Aşırı Sıcak ve Toz Taşınımı Uyarısı, 23 Nisan Salı Gününden Sonra Kavrulacağız
Mersin’in Tarsus ve Yenişehir İlçelerinde Meydana Gelen İki Ayrı Kazada 3 Kişi Hayatını Kaybetti, 6 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde ‘23 Nisan’ Coşkuyla Kutlandı
Yenişehir Barbaros İlkokulu Öğrencilerinden Seçer’e Ziyaret, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi
23 Nisan Dolayısıyla Mersin’e Gelen Romanyalı Çocuklar, Danslarıyla Büyüledi
MSK’nın Süper Lig Yolu Galibiyetlerle Dolu, Çayırova’yı 79-67 Yendi
Mersin Büyükşehir Ve Tarsus Belediyesi Ekiplerinden Ortak Cadde Yıkama Çalışması
23 Nisan Coşkusu 7’den 70’e Büyük Bir Heyecan Ve Coşkuyla Sürüyor, Uluslararası Çocuk Festivali’nde Mersin’in Dört Bir Yanından Çocuk Sesleri Yükseldi
Başkan Seçer, ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı’nın Son Gününde Seçim Başarısının Formülünü Anlattı
Mersin Büyükşehir’in 1. Uluslararası Çocuk Festivali Tüm Coşkusuyla Başladı