Adana'da Süt Üretiminde Tüketiciye Ulaşan Fiyat 3 TL

Adana'da süt üretiminin maliyetleri ve satış fiyatları arasındaki fark dikkat çekiyor. Üreticiden 1 TL’ye alınan süt, tüketiciye 3 TL’ye satılıyor.

Adana'da Süt Üretiminde Tüketiciye Ulaşan Fiyat 3 TL
Adana'da süt üretiminin maliyetleri ve satış fiyatları arasındaki fark dikkat çekiyor. Üreticiden 1 TL’ye alınan süt, tüketiciye 3 TL’ye satılıyor.
Google News'te Abone Ol

Adana'da TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Semih Karademir, süt üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını belirtti. Dünya Süt Günü dolayısıyla açıklama yapan Karademir, süt üretiminde yaşanan zorluklara dikkat çekti. Üreticinin, sütü uygun bir fiyata satmak istediğini ancak bunun gerçekleşmediğini ifade etti.

Karademir, “Çiftçiden alınan süt, tüketiciye neredeyse üç katı fiyata satılıyor. Bu konuda süt sanayicilerinin etkisi büyük. Sanayiciler düşük fiyattan süt alıp, yüksek fiyattan satmaya çalışıyorlar” dedi.

SEK'in Özelleşmesi ve Sonuçları
Karademir, Süt Endüstrisi Kurumu'nun (SEK) 1995 yılında özelleştirilmesinin ardından hem üreticinin hem de tüketicinin zarar gördüğünü belirtti. Özelleştirme sonrası süt piyasasının kontrolünün büyük firmalara geçtiğini ifade eden Karademir, kooperatifleşmenin önemine vurgu yaptı. Ancak devletin kooperatifleşmeyi desteklemediğini ve çiftçilerin bu süreçte zorluklar yaşadığını dile getirdi.

Sonuç olarak, çiftçiler hem girdi maliyetleri hem de süt fiyatları konusunda baskı altında kalıyor. Yem fiyatlarının artışı ve sanayicilerin belirlediği fiyatlar, üreticilerin ekonomik durumunu olumsuz etkiliyor. Karademir, devletin kooperatifleşme konusunda daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin