Aksaray’da özgün ata tohumlarından üretilen organik sarımsakların hasadı bu yıl itibarıyla başlamış durumda. İçeriğindeki yüksek selenyum ve germanyum oranları nedeniyle yurt dışında antibiyotik fabrikaları tarafından talep gören Aksaray sarımsağı, bu yıl İspanya ve Rusya’ya ihraç edilecek. Geçtiğimiz sezonun yağışlı geçmesi sayesinde sarımsaklar oldukça verimli bir şekilde yetişti ve rekolte iki kat arttı.
Üretici Uğur Öngün, bu yılki sarımsak rekoltesinin 3 ile 4 ton arasında olduğunu belirtiyor. "Aksaray’a özgü ata tohumundan yetiştirdiğimiz organik sarımsakların hasadını yapıyoruz. Geçen yıla kıyasla bu yılki rekoltemiz neredeyse iki katına ulaştı. Geçen yıl 2-2,5 ton rekolte elde ettik, bu yıl ise 3 ton ile 4 ton arasında bir verimlilik bekliyoruz" şeklinde ifade etti. Öngün, Rusya ve İspanya’nın yanı sıra Almanya gibi birçok ülkenin de sarımsak talep ettiğini vurguladı. "Bu yıl ürettiğimiz sarımsaklar, bize yatırım için makine gönderen İspanya ve Rusya’ya gidecek. Almanya'nın yanı sıra başka ülkeler de vardı ancak bu yıl ürünümüzü yetiştirme şansımız kalmadı. Rusya, sarımsaklarımızı genelde antibiyotik üretiminde kullanıyor" diye ekledi.
Özellikle soğuk kış şartlarına ve yağışların neden olduğu hastalıklara dayanıklı olmasıyla bilinen bu sarımsak türü, bu yıl yoğun yağışlar nedeniyle bazı tarlalarda sulama yapılmadan büyütüldü. Özellikle 9. ay ile 6. ay arasında hiç sulama yapmadıkları parsellerin verimliliği 2-3,5 ton arasında değişiyor. Bu tür sarımsakların yüksek besin değerleri ve dayanıklılığı, onları hem yerel hem de uluslararası pazarda cazip hale getiriyor.