Ankara'da Fahiş Aidatlarla İlgili Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi

Fahiş aidatlara ilişkin düzenlemeleri içeren Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Ankara'da Fahiş Aidatlarla İlgili Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi
Fahiş aidatlara ilişkin düzenlemeleri içeren Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Fahiş aidatlarla ilgili düzenlemeleri kapsayan Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşüldü ve kabul edilerek yasalaştı. Oylamaya 304 milletvekili katıldı; bunlardan 241'i kabul oyu verirken, 63'ü red oyu kullandı.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yetkilendirilen değerleme kuruluşlarının, konut finansmanı ve sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde hazırladıkları değerleme raporlarını, kamu kurumları, bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından raporun düzenlendiği tarihte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne elektronik ortamda ve ücretsiz olarak göndermeleri zorunlu hale getirildi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 31 Aralık 2027 tarihine kadar sosyal konut ve konut ihalelerine dair alınan ihale kararları ile başkanlıkla iş yüklenenler arasında düzenlenen sözleşmelerin damga vergisinden muaf olacağını duyurdu.

İşletme projesinin kat malikleri genel kurulunda onaylanması gerekecek. Kat malikleri kurulunca kabul görmeyen işletme projeleri için, yönetici üç ay içinde geçici bir işletme projesi hazırlamak zorunda kalacak.

Kanuna göre, inşaatı tamamlayarak yeniden inşaata başlayan yapı kooperatifleri, ortaklarına gayrimenkul tahsisi yapsalar bile, tahsis edilen gayrimenkullerin tapusunu devredemeyecekler. Ayrıca, çevre kirliliğine neden olan veya çevreye zarar veren işletmelere 75 bin lira ceza uygulanacak. Çevre yönetimi hizmeti verenlere, belirlenen yükümlülükleri yerine getirmemeleri durumunda ceza puanı verilecek. Bu puan dört yıl içinde 100'e ulaşırsa yeterlik belgeleri askıya alınacak, 200'e ulaşırsa iptal edilecektir.

Yeni yerleşim alanlarında kamu kurumlarına ait taşınmazların devri veya acele kamulaştırılması için gerekli karar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınabilecek.

Şantiye şefleri, şantiyelerde yürütülen işlerin kaydını tutmakla yükümlü olacaklar. Yangın güvenliği kontrollerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için verilen süre içinde geçerli yangın güvenlik raporu alınması gerekecek. Esaslı tadilat gerektiren eksiklikler ise ilgili idareden alınacak ruhsat veya izin ile yapılacak.

Ruhsata tabi olup ruhsat veya izin alınmadan yapılacak inşaatlarda kullanılacak hazır betonun piyasaya arzında 500 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Kadastro sırasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş taşınmazlarda düzeltme, malikler ile diğer hak sahiplerine tebliğ edilecek. Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde düzeltmenin kaldırılması için dava açılmaması durumunda, düzeltme kesinleşecek.

Mahalli idareler ve bunların bağlı kuruluşları, yeni şirket veya kooperatif kurma izni için Cumhurbaşkanının onayını almak zorunda olacaklar.

Kamu kurumları ile bağlı kuruluşların yatırım ihtiyaçlarını karşılamak ve taşınmazların etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla tahsislerin kaldırılması ve Hazine adına tescil edilmesi gerekecek. Ayrıca, bu taşınmazların bedelsiz devri için Bakanlıkça karar verilecektir.

Laboratuvar denetçilerine ve teknik elemanlara, idari görev dışında başka işte çalışmaları halinde 50 bin lira ceza verilecektir. Beton üreticilerine, denetimlerde standartları sağlamadıkları takdirde 500 bin lira ceza uygulanacaktır. Ayrıca, mikser etiketi veya kare kodlu irsaliye eksikliklerinde 250 bin lira ceza verilecektir.

Kanunla beraber, Türkiye Çevre Ajansı'nın faaliyetlerine başladığı günden itibaren 10 yıl süreyle, kamu kurumlarının personeli Ajansta görevlendirilebilecek. Fahiş aidat uygulamalarına yönelik yeni düzenlemeler yapılacak.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin