Antalya'nın Kepez ilçesindeki Devlet Hastanesi'nde, kadın sağlığına yönelik önemli bir adım atıldı. Kepez Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Gürkan, Menopoz Okulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, projenin kadınların sağlık süreçlerinde ne denli önemli olduğuna vurgu yaptı. Hastanelerin yalnızca tanı ve tedavi merkezleri değil, aynı zamanda sağlık okuryazarlığını artırmayı amaçlayan eğitim kurumları olduğunu belirtti. 2015 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Sağlık Okuryazarlığı projesinin bir parçası olarak hayata geçirilen Menopoz Okulu, kadınların bu özel dönemlerinde daha bilinçli ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla kuruldu.
Başhekim Gürkan, hastanede daha önce gerçekleştirilen anne okulu ve gebe okulu gibi projelerin yanı sıra normal doğuma teşvik konusunda Türkiye genelinde ödül aldıklarını da ifade etti. Menopoz Okulu'nun, kadınların doğurganlık dönemlerinde olduğu gibi menopoz dönemlerinde de eğitim ihtiyaçlarının arttığını ortaya koyduğunu dile getirdi.
Menopoz Döneminde Eğitim Fırsatları
Kepez Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gülcan Emir, Menopoz Okulu’nun kadınların bu dönemle ilgili yaşadıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olacağını belirtti. Emir, menopozun bir hastalık değil, yaşamın doğal bir parçası olduğunu vurgulayarak, kadınları bu süreçte bilinçlendirmek için eğitimin önemine dikkat çekti. Okulda yapılacak eğitimlerle beslenmeden egzersize kadar birçok konuda kadınlara destek sunulacak.
Eğitim Programı ve Uygulama
Kendi sağlığına önem veren kadınlar için, Menopoz Okulu’nda eğitimlerin haftanın belirli günlerinde verileceği açıklandı. Kepez Devlet Hastanesi Anne Dostu, Bebek Dostu Hastane Koordinatörü Elif Yılmaz, özellikle gebe okullarına gelen kadınlardan yoğun talep aldıklarını ifade etti. Eğitimler, pazartesi, salı ve perşembe günleri düzenlenecek, diğer günlerde ise egzersiz ve beslenme eğitimlerine yer verilecektir.
Menopoz Okulu’na katılan Nurcan Eylenti, menopoz sürecinde yaşadığı belirtiler nedeniyle eğitime ihtiyaç duyduğunu ve egzersiz, diyetisyen ile fizyoterapist desteğinin önemini vurguladı. Menopoz Okulu, 6 Ocak itibarıyla hasta kabulüne ve eğitim faaliyetlerine başlamış durumda. Programdan yararlanmak isteyenler, Kepez Devlet Hastanesi'ne başvurarak detaylı bilgi alabilirler.
Açılış törenine Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Murat Türkyılmaz, Başkan Yardımcısı Ali Pota, Başhekim Ramazan Gürkan, Başhekim Yardımcısı Gülden Toplu Öztürk ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gülcan Emir katılım sağladı.