Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ve İda Madra Jeoparkı sınırları içindeki Badavut Kayalıkları’nda yaşanan olay, çevre bilincinin ne kadar zayıf olduğunu gözler önüne serdi. Nesli tehlikede olan ve yalnızca belirli kıyılarda yetişen endemik kum zambaklarını korumak amacıyla yerleştirilen özel koruma kafesleri, kimliği belirsiz kişiler tarafından atılan çöplerle doldu.
Doğanın en değerli parçalarından biri olan kum zambakları yeniden çiçek açtığında, bazı ziyaretçilerin koruma alanlarına pet şişe, ambalaj ve çeşitli atıklar bırakması büyük bir üzüntü ile karşılandı. Korunması gereken alanların bu şekilde hoyratça kirletilmesi, tüm koruma çabalarını hiçe saydı.
"Daha Temiz ve Daha Güzel Bırakarak Ayrılın"
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, "Doğanın bize sunduğu bu eşsiz endemik bitki olan kum zambaklarını korumalıyız. Kentimize gelen tatilcilerden bu güzelliklerin tadını çıkarmalarını istiyoruz; ancak lütfen doğaya zarar vermeyelim, kum zambaklarını koparmayalım ve çöplerimizi koruma alanlarına atmayalım. Doğayı nasıl bulduysanız, daha temiz bir şekilde bırakın ki bir sonraki gelişinizde aynı güzellikleri görebilesiniz. Unutmayalım, doğa bize emanet." şeklinde bir çağrıda bulundu.
Milli Parklar Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen koruma çalışmaları, kum zambaklarının gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyor. Ancak yaşanan bu sorumsuzluk, çevre bilincinin ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor.
700 Bin Lira İdari Para Cezası Var
Yetkililer, kum zambağını koparmanın yaklaşık 700 bin lira idari para cezası bulunduğunu hatırlatıyor. Ancak çevreciler, "Asıl mesele ceza değil, vicdandır. Doğaya saygısı olmayan bir toplum, kendi geleceğini de koruyamaz." diyerek yaşananlara tepki gösteriyor. Badavut Kayalıkları’ndaki bu görüntüler, çevre kirliliğinin yanı sıra toplumsal sorumluluk eksikliğini de ortaya koyuyor. Ayvalık’ın doğal mirasına sahip çıkmak ise yalnızca kamu kurumlarının değil, bu güzelliklerden yararlanan herkesin ortak sorumluluğudur.