Başkan Kocamaz: “Ülkemizin Bakliyat Üretim Hacmi Geriledi”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Dünya Bakliyat Günü Kutlama Programı’na katıldı.

11 Şubat 2018 Pazar, 23:01
Başkan Kocamaz: “Ülkemizin Bakliyat Üretim Hacmi Geriledi”
-

Mersin Ticaret Borsası tarafından gerçekleştirilen 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü Kutlama Programı’na Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra, Mersin Valisi Ali İhsan Su, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, Kolombiya Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto Saavedra, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, ilçe belediye başkanları ve il müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
 
Mersin Valisi Ali İhsan Su etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’de tarım konusunda çok önemli işlerin yapıldığını ifade ederek 2010 yılında dünyanın 3. büyük tohum gen bankasının kurulduğunu dile getirdi. Zaman içerisinde birçok şeyin yok olduğuna da vurgu yapan Vali Su, “Türkiye’de tarımımızı güçlendirmek ve geliştirmek için çok önemli işler yapılıyor ve yapılmaya da devam edilecek. Ülkemizin yaklaşık 1 milyon 164 bin ton bakliyat üretimi gerçekleşiyor ve bu önemli bir rakam. İnşallah bundan sonra daha da yukarılara taşınacaktır. Bu anlamda biz 2017 yılında 6.4 milyar dolarlık hububat, yağlı tohumlar, baklagiller ihracatı gerçekleştirdik. Bunun da 431 milyon doları ilimizden gerçekleştirildi ve Mersin ilimiz gerçekten bu anlamda bakliyat konusunda çok önemli değerlere sahip” dedi.
 
“Bakliyat üretim hacmimiz 2 milyon tondan 1 milyon tona geriledi” 
Toplantıda konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, pek çok gıda ürününe göre sağlıklı ve ekolojik bir ürün grubu oluşturan baklagillerin önemli bitkisel protein kaynakları arasında yer aldığından söz ederek, dünya genelinde diyetisyenlerin obeziteyi engellemek, diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için şiddetle bakliyat tüketimini önerdiklerinin altını çizdi. Baklagillerin sürdürülebilir tarım bakımından çevresel olarak en sürdürülebilir bitki türleri olduğunu da dile getiren Başkan Kocamaz, “Bu nedenle gıda güvenliği ve kırsal kalkınma noktasında önemli roller üstlenecek konumdadır. Tarımın anavatanı olan, iklim ve çevre şartları tarım ve ürün çeşitliliğine son derece elverişli olan Türkiye’miz bakliyat üretiminde maalesef dünya genelinde 10. sırada bulunmaktadır. TÜİK verilerine göre ülkemizdeki yemeklik bakliyat ekim alanları son 25 yılda 20 milyon hektardan7.5 milyon hektara, bakliyat üretim hacmimiz ise 2 milyon tondan 1 milyon tona gerilemiştir” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’de bakliyat üretimi sürekli düşüyor 
Türkiye’deki bakliyat üretiminin sürekli düştüğüne vurgu yapan Başkan Kocamaz, “Akaryakıt, gübre, ilaç, tohumda dışa bağımlı olan Türkiye'de girdi fiyatları sürekli artmakta, ancak çiftçilerimizin ürün fiyatı yerinde saymaktadır. Para kazanamayan çiftçi doğal olarak üretimden kaçmakta ve tarım dışı kalan alanlar maalesef her geçen yıl daha da genişlemektedir. Baklagillerin üretiminde işçilik maliyeti yüksek olduğu için çiftçilerimiz ya işçilik maliyeti düşük ürünlere yönelmekte ya da makinalı hasat yapılan ürünleri tercih etmektedir. Son yıllarda sıkça karşılaştığımız kuraklık da, üretimi büyük ölçüde iklim şartlarına bağlı olan bakliyat üretimimizi olumsuz yönde etkilemektedir” diye konuştu. 
“Büyükşehir, verimli tarım için örnek uygulamalar geliştiriyor” 
Büyükşehir Belediyesi olarak, kanunlar çerçevesinde ve imkânlarını zorlayarak, ülke tarımının başkenti olma potansiyeline sahip Mersin’de tarımı yeniden ayağa kaldıracak pek çok tedbir aldıklarını ve proje geliştirdiklerini belirten Başkan Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi tarafından tarıma verilen destekleri tek tek sıralayarak, “Ülkemizin 12 ay tarım yapılabilen tek kenti olan Mersin’imizin yüksek potansiyelini harekete geçirmek için hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz. Verimli tarım için örnek uygulamalar geliştiriyor, ürün çeşitliğini artırmak için üreticilerimize fide, teknik ekipman ve eğitim desteği sağlıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nün başta ilimiz ve ülkemiz olmak üzere bütün insanlığa güzellikler getirmesini, et ürünlerine göre çok daha ekolojik bir protein kaynağı olan bakliyat ürünleri hakkında küresel farkındalık oluşturmasını temenni ediyorum” dedi. 
Etkinlikte konuşan Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan da 10 Şubat’ın Dünya Bakliyat Günü olarak kabul edilmesinin nasıl bir süreçten geçtiğinden bahsederek, dünyada 85 milyon civarından bakliyat üretimi yapıldığını belirtti.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Bir Dönem Mersin İdman Yurdu’nda Top Koşturan Kamerunlu Futbolcu Joseph Boum Hayatını Kaybetti
Mersin’in Tarsus İlçesinde Yalnız Yaşayan Suna S. İsimli Kadın Evinde Ölü Bulundu
Mersin’in Erdemli İlçesinde Sandık Dolu Depoda Çıkan Yangın Büyümeden Söndürüldü
Mersin Büyükşehir Belediyesi Erkek Basketbol Takımı (Msk), Pizza Lazza Harem Spor’u 81-92 Mağlup Etti
Mersin’de Düzenlenen Euroleague Fınal Four Sona Erdi, Fenerbahçe Alagöz Holding İkinci Kez Avrupa Şampiyonu
Başkan Seçer’den Sma Hastası Mehmet Ali Bebeğin Kampanyasına Destek: “Mehmet Ali’yi Bir An Önce Tedaviye Göndereceğiz”
Tarsus Doğa Parkı Ve Gençlik Kampı, Bayramda Ziyaretçi Akınına Uğradı
13 – 14 Nisan Hafta Sonu Günleri Mersin’de Nöbetçi Noter Uygulaması Var Mı? 13 Nisan 2024 Cumartesi ve 14 Nisan 2024 Pazar Günleri Noterler Açık mı?
Mersin Büyükşehir Deniz Sporlarında Da Öne Çıkan Bir Kent Olma Yolunda İlerliyor, Babil Su Sporları Merkezi Hizmete Açıldı
Mersin Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nde ‘Otizm Farkındalık Günü’ Etkinliği Düzenlendi