Başkan Tarhan’dan Domates Üreticisine Büyük Destek

Gerçekleştirdiği tarımsal hamlelerle zor durumdaki üreticiye can simidi olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'dan domates üreticisine büyük destek.

24 Eylül 2019 Salı, 12:26
Başkan Tarhan’dan Domates Üreticisine Büyük Destek
-

Gerçekleştirdiği tarımsal hamlelerle zor durumdaki üreticiye can simidi olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan geçtiğimiz yıllarda şeftali üreticisine sağladığı desteğin bir benzerini domates üreticisi için de verecek. Kırsal mahallelere yaptığı ziyaretlerde üreticinin ancak 30-60 kuruş aralığında,zararına satabildiği domatesin, market ve pazarlarda 3-4 liraya kadar çıkması üzerine harekete geçen Başkan Tarhan, bir çağrıda bulundu: Dileyen üreticiler araçlarıyla getirdikleri domatesleri Mezitli’nin istedikleri bölgesinde satabilecek.
Yoğun domates üretimin olduğu Tepeköy, Sarılar, Fındıkpınarı, Zeybekler, Kocayer mahallelerinde bekledikleri fiyatı alamayan üreticiler zor duruma düştü.
İthalatçının yurt dışına göndereceği 1. Kalite domatesi 50-60 kuruştan aldığını, ancak çok daha düşük kaliteli ürünün market ve pazarlarda 3-4 liraya kadar satıldığını ifade eden üreticiler Başkan Tarhan’dan yardım istedi.
“DOMATESİMİZ ÇÜRÜYÜP GİTMESİN”
Mersin’de üretilen domatesin büyük bölümünün yurtdışına gittiğini ifade eden üreticiler, “Yıl boyunca emek verip ürettiğimiz ürünleri tüccara satmak zorunda kalıyoruz. Kesildikten sonra hemen piyasaya sürülmesi gerektiği için komisyoncu fiyatı elinden geldiğince aşağıya çekiyor. Bu durum zaten maliyetinin altında sattığımız için zararımızın büyümesine neden oluyor. Çürüyüp gitmemesi için zararına da olsa toplamak zorundayız. Dalında bırakmak daha az maliyetli ama bu da hastalıklara sebep oluyor. Banka borçlarımız her geçen gün artıyor” dediler.
ŞEFTALİ ÜRETİCİSİNE SAĞLANAN AVANTAJ DOMATES ÜRETİCİSİNE DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Başta mazot ve gübre olmak üzere birçok girdi maliyetinin artmasına karşın ürününü istenilen fiyata satamaması nedeniyle zor durumda olan domates üreticilerine, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'dan destek geldi.
Başkan Tarhan, önceki yıllarda şeftali üreticileri için sağladığı katma değerin bir benzerini de kendileri için sağlanmasını isteyen üreticilere olumlu yanıt verdi.
ÇİFTÇİMİZİ DOĞRUDAN TÜKETİCİYE ULAŞTIRACAĞIZ
Zor durumdaki üreticiye her zaman destek vermeye gayret ettiklerini dile getiren Başkan Tarhan, Mezitli’nin istedikleri yerinde domatesi araçlarında kendilerinin tüketiciye doğrudan satabileceği müjdesini verdi. Kırsal bölgelere ziyaretlerinde iyi kalitede üretilen domatesin üreticiden yok pahasına çıkmasına karşın tüketicinin sofrasına 5-6 kat fazla fiyata geldiğini ifade eden Başkan Tarhan, “Kırsal kesimde ziyaret ettiğimiz üretici de ürününü satamamaktan dert yanıyordu. Pazar ve marketlerde ise üreticinin sattığının 5-6 katına çıkan bir fiyatla karşılaşıyorsunuz. Bu acıklı duruma son verebilmek ve bir nebzede olsa çiftçimizin yarasını sarabilmek adına bir projeye imza attık. Daha önce şeftali üreticisi için yaptığımız projenin bir benzerini domates üreticisi için de başlatıyoruz. Üreticimiz domateslerini kamyonetleri ile Mezitli’nin diledikleri yerinde doğrudan tüketiciye ulaştırabilecekler. Biz bu konuda kendilerine gereken kolaylığı sağlayacağız” dedi.
BAŞKAN TARHAN’DAN ‘ÖRGÜTLENİN’ ÇAĞRISI
Tarımsal sorunların çözümü için üreticilere örgütlenme çağrısında bulunan Başkan Tarhan, “Geçtiğimiz yıl şeftalide yaşanan sıkıntının benzerini bu yıl domates üreticisinde görüyoruz. Geçtiğimiz yıl 30 kuruşa satılan şeftali bugün 2-2,5 lira. Ancak bu kez rekoltede yaşanan düşme nedeniyle üreticinin eline yine aynı para geçti. Bu sene domates para etmeyecek seneye başka bir ürün. Bu yaşanan olumsuzluklarda üreticilerimizin daha az etkilenmesi için seslerini daha gür duyurmaları gerekiyor. Bunun da en iyi yolu örgütlenmekten geçer. Kooperatifleşerek tek ses haline gelirlerse dertlerini anlatacak muhatapları daha kolay bulabilirler” tavsiyesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı