Berlin'de Düzenlenen İklim Toplantısında Türkiye'nin Başarıları Vurgulandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, Berlin'deki Petersburg İklim Diyaloğu toplantısında Türkiye'nin son 10 yılda yenilenebilir elektrik üretimini üç katına çıkardığını açıkladı. Ayrıca enerji verimliliğine 10 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirtti.

Berlin'de Düzenlenen İklim Toplantısında Türkiye'nin Başarıları Vurgulandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, Berlin'deki Petersburg İklim Diyaloğu toplantısında Türkiye'nin son 10 yılda yenilenebilir elektrik üretimini üç katına çıkardığını açıkladı. Ayrıca enerji verimliliğine 10 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirtti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilen Petersburg İklim Diyaloğu toplantısına katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğinin dünya genelinde yarattığı sorunları ele aldı. Konuşmasında, kuraklığın her yıl 300 milyar dolardan fazla maliyete neden olduğunu ve deniz seviyelerindeki yükselmenin Akdeniz kıyılarını tehdit ettiğini ifade etti. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımlara dikkat çekerek, "Enerji arzı güvenliği, milyarlarca insanı yoksulluktan kurtaran enerji sistemleri için kritik öneme sahiptir," dedi.

Bakan Kurum, Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretimini üç katına çıkardığını ve bu süreçte enerji verimliliğine büyük yatırımlar yapıldığını vurguladı. 2022 enerji krizi sonrası Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerinden daha fazla enerji depolama kapasitesine sahip olduğunu belirtti ve 2035 yılına kadar her yıl en az 8 gigawatt yenilenebilir enerji kapasitesi ekleme hedefini açıkladı. Ayrıca, 2030 yılına kadar enerji verimliliğine 20 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planladıklarını aktardı.

Kurum, iklim krizine karşı küresel iş birliğinin önemine değinerek, "Çok taraflılık gerilemiş olsa da tamamen ortadan kalkmamıştır," dedi. COP sürecinde zorlukların aşılabileceğini ve ülkelerin COP'un temel gerekliliklerini yerine getirmelerini sağlamak için çaba göstereceklerini belirtti.

Toplantıda, COP31'in sonuç odaklı bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizen Bakan, Türkiye'nin farklı bakış açılarıyla bu sürece katkı sunacağını ifade etti. Antalya'da düzenlenecek COP31'in, iş birliği ve ortaklığın yeni bir dönemi olacağını vurguladı. Başarılı bir COP31 için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve projeleri destekleyen Emine Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin