Bolu'da Meslek Lisesi Öğrencileri, Yapay Zeka ile İşaret Dili İletişimini Kolaylaştırdı

Bolu’daki meslek lisesi öğrencileri, yapay zeka destekli bir sistem geliştirerek işaret dili hareketlerini anlık olarak sese ve yazıya dönüştürüyor. Bu proje, engelli bireylerin günlük yaşamda iletişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Bolu'da Meslek Lisesi Öğrencileri, Yapay Zeka ile İşaret Dili İletişimini Kolaylaştırdı
Bolu’daki meslek lisesi öğrencileri, yapay zeka destekli bir sistem geliştirerek işaret dili hareketlerini anlık olarak sese ve yazıya dönüştürüyor. Bu proje, engelli bireylerin günlük yaşamda iletişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Bolu Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencileri, yapay zeka tabanlı bir işaret dili tanıma sistemi geliştirerek işitme ve konuşma engelli bireylerin iletişimini kolaylaştırmaya yönelik bir proje ortaya koydu. Öğrencilerin geliştirdiği sistem, işaret dili hareketlerini kamera aracılığıyla anında algılayarak yazıya ve sesli çıktıya dönüştürüyor. Bu sayede engelli bireyler, iletişimde daha erişilebilir bir yol buluyor.

Sistem, bilgisayar, tablet ve cep telefonları üzerinden çalışabilmekte olup, ek bir donanıma ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor. Ayrıca, internet bağlantısı olmadan da çalışabilen yapay zeka modeli sayesinde farklı işaret dili komutları tanınabiliyor. Öğrenciler, geliştirdikleri bu sistemle engelli bireylerin günlük yaşamda daha rahat iletişim kurmalarını sağlamayı hedefliyor.

Engelli bireylerin dijital ortamda hayatlarını kolaylaştırmak istediklerini belirten 10. sınıf öğrencisi Yusuf Eymen Özcan, "Engelli bireylerin dijital ortamda klavye kullanımını daha da kolaylaştırmayı hedefledik. Kamera karşısında el hareketlerimizle bazı kelimeleri atadık. El hareketlerimizi gösterdiğimizde, direkt o kelimeleri klavyeye yazıyoruz. İnternet ortamında araştırarak, yurt dışından da örnekler alarak bu projeyi bulduk. Öğretmenimiz Yusuf Akgül’ün yardımlarıyla birlikte bu projeyi tasarladık." şeklinde konuştu. Öğrenci, sistemin şu anda sadece 5 farklı komut tanıdığını, fakat ilave komutlar eklemenin mümkün olduğunu da ifade etti.

Çevrim Dışı Çalışabilen Sistem

Sistemin harici bir donanıma ihtiyaç duymadığını vurgulayan 10. sınıf öğrencisi Mehmet Akif İlter, "Bu projemizde sensörler veya harici hiçbir şey yok. Sadece el hareketlerimizi görsel algılama yetenekleriyle birlikte metne dönüştürüyoruz. Resimler yardımıyla elimizdeki şekil algılanıyor ve yazıya aktarılıyor. Android sistemlerinde ve bilgisayarlarda kullanılabiliyor. Çevrim dışı bir uygulama olduğu için internete ihtiyaç duymuyor. İçine kodladığımız veriler sayesinde bu uygulamayı geçerli kılıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin