Budapeşte'de Macaristan'ın Yeni Başbakanı Magyar, AB ve NATO'ya Güçlü Dönüş Sinyalini Verdi.

Macaristan'da yapılan seçimlerin ardından yeni başbakan olması beklenen Peter Magyar, zafer konuşmasında Macaristan'ın yeniden Avrupa Birliği ve NATO'da güçlü bir müttefik olacağını belirtti.

Budapeşte'de Macaristan'ın Yeni Başbakanı Magyar, AB ve NATO'ya Güçlü Dönüş Sinyalini Verdi.
Macaristan'da yapılan seçimlerin ardından yeni başbakan olması beklenen Peter Magyar, zafer konuşmasında Macaristan'ın yeniden Avrupa Birliği ve NATO'da güçlü bir müttefik olacağını belirtti.

Macaristan'da Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerde muhalefet partisi Tisza'nın lideri Peter Magyar, başkent Budapeşte'de zafer konuşması yaptı. Magyar, seçimlerin galibinin Macaristan olduğunu vurgulayarak, "Orban rejimini birlikte devirdik ve Macaristan’ı özgürleştirdik" dedi. Tisza'nın Macar demokrasisi adına tarihi bir başarıya imza attığını ifade eden Magyar, rekor sayıda oyla seçildiğini belirtti. "Tüm işaretler, yeni parlamentoda üçte iki çoğunluğa sahip olacağımızı gösteriyor. Bu, geçişin en etkili, barışçıl ve sorunsuz şekilde gerçekleşmesini sağlayacak bir yetkidir. Bize güvenen üç milyon üç yüz bin insana minnettarız" şeklinde konuştu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile mücadelesini Hz. Davud ile Calut arasındaki mücadeleye benzeten genç lider, "İki yıl önce birkaç kişi yola çıktı ve nihayetinde sevgi kazandı. Çünkü sonunda hep zaman sevgi kazanır" dedi. Kalabalığın "Ruslar evinize" sloganları attığı sırada Magyar, "Macaristan, yeniden Avrupa ülkesi olmak istiyor. Hiçbir ülkeye bağlı olmayan bir devlet olmak, başarının değer gördüğü bir ülke olmak istiyor" diye ekledi.

Ülkeyi düzeltmek ve yaraları sarmak için yetki aldıklarını ifade eden Magyar, "Ekonomide, sağlıkta, eğitimde, çocuk korumada, güvenlikte ve ulaşımda ne yapıldığını görüyoruz. Önümüzde devasa bir iş var" dedi. Zafer konuşmasında Macaristan Başbakanı Orban’a da seslenen Magyar, "Bundan sonra geçici hükümet olarak hareket etsin ve yeni hükümetin elini bağlayacak kararlar almasın. Geçişin kısa olmasını umuyoruz. Eğer bu süre içinde ülkeyi ilgilendiren önemli bir karar veya mesele çıkarsa, benimle iletişim kurmaktan çekinmesinler. Macar halkı, sistem değişimine karar verdi. Bu sistemin parçası olanlar, kamu hayatından çekilmeli" ifadesini kullandı.

Parlamentoda üçte iki çoğunlukla ülkenin denge ve denetim mekanizmalarını yeniden kuracaklarını söyleyen Magyar, "Bir daha kimsenin özgür Macaristan’ı ele geçirmesine izin vermeyeceğiz. Demokrasiyi güvence altına alan kurumların işleyişini ve bağımsızlığını yeniden tesis edeceğiz. Macaristan, yeniden AB ve NATO’da güçlü bir müttefik olacak. Macaristan yeniden güçlü ve kendi çıkarlarını savunan bir müttefik olacak" şeklinde konuştu. Ayrıca, "Vişegrad Dörtlüsü işbirliğini yeniden güçlendireceğiz. Bu doğrultuda ilk ziyaretim Polonya’ya olacak. İkinci ziyaretim Viyana’ya, üçüncüsü ise AB fonlarını geri getirmek için Brüksel’e olacak" dedi.

Avrupalı liderlerle iş birliği yapacağını ve komşularıyla ilişkilerini yeniden tesis edeceğini vurgulayan Magyar, "Artık seleflerimizin hatalarını düzeltmenin zamanı geldi. Tarihi yaraları iyileştireceğiz" ifadelerini kullandı. Yeni hükümetin yargıyı da özgürleştireceğini belirten Tisza lideri, "Ülkeyi soyanlar, hesap vermek zorunda kalacak. Macarları, Macarlara karşı tahrik edenler, hesap vermek zorunda kalacak. Ülkeyi satanlar, hesap vermek zorunda kalacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin