Bursa'nın Mudanya ilçesinde Güzelyalı Kurşunlu yolu üzerinde meydana gelen heyelan, yolun kapanmasına neden oldu. Olayın ardından temizlik ve güvenlik çalışmaları, öğlene kadar sürdü. Ne yazık ki, bu olayda herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmadı.
Dün gece saat 23.00 civarında alınan ihbar üzerine bölgeye Karayolları ekipleri, emniyet güçleri ve Mudanya Belediyesi’ne bağlı ulaşım, zabıta ile Büyükşehir itfaiye ekipleri gönderildi. Heyelan sonucu yola inen toprak ve ağaçlık alan, sabah saatlerinde yapılan çalışmalarla büyük ölçüde temizlendi. Ancak, bölgedeki toprağın yer yer yavaş bir şekilde kaymaya devam ettiği gözlemlendi.
Olay yerinde incelemelerde bulunan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, toprak kaymasının nedenlerine dair açıklamalarda bulundu. Dalgıç, son günlerde etkili olan yoğun yağışlar ve ani hava değişimlerinin bu duruma sebep olduğunu belirtti. Başkan Dalgıç, "Kayalık yapının üzerindeki toprak kütlesi, son günlerdeki aşırı yağışlarla toprağın doygunluğa ulaşmasının ardından, havanın hızlı ısınmasıyla kapiler boşluktaki suyun buharlaşması sonucu aderansını kaybederek aşağıya doğru kaydı. Çok şükür, can ya da mal kaybı yok, bu açıdan şanslıyız" dedi.
Gece saatlerinden itibaren tüm ekiplerin sahada olduğunu ifade eden Dalgıç, "Dün gece Karayolları, emniyet ve Mudanya Belediyesi’ne bağlı ulaşım, zabıta ve Büyükşehir itfaiye ekiplerimizle birlikte buradaydık. Sabah gün ışığıyla birlikte kayan heyelan temizlendi. Şu an ciddi bir risk görünmüyor, ancak yukarı kesimlerde bazı noktalar uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Bununla ilgili bir rapor hazırlanıyor" şeklinde konuştu.
Yolun Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Başkan Dalgıç, raporun sonuçlarına göre gerekli adımların atılacağını belirtti. Kamera kayıtlarının incelendiğini de aktaran Dalgıç, heyelan öncesinde iki aracın yoldan geçtiğinin, bir aracın ise kayma sırasında durduğunun tespit edildiğini ifade ederek, olayın büyük bir faciaya dönüşmeden atlatıldığını söyledi.
Başkan Dalgıç, ayrıca üst kesimde bulunan ruhsatlı ve kurallara uygun yapılmış evler için şu aşamada bir risk bulunmadığını, ancak riskli olduğu değerlendirilen alanlarla ilgili gerekli tespit ve işlemlerin yapılacağını kaydetti.
Öte yandan, ekiplerin çalışmalarının ve gerekli tedbirlerin ardından yol trafiğe açıldı. Heyelanlı bölge, dron ile havadan görüntülendi. Yetkililer, muhtemel yeni toprak kaymalarına karşı önlemler almaya devam ettiklerini açıkladı.