Bursa'da İş Dünyası, Gümrük Birliği ve İhracat Tehditlerine Dikkat Çekti

Bursa'da iş dünyası, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. İhracat rakamlarının tehlikenin boyutunu ortaya koyduğunu belirten Başkan Özer Matlı, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerin kritik önemde olduğunu ifade etti.

Bursa'da İş Dünyası, Gümrük Birliği ve İhracat Tehditlerine Dikkat Çekti
Bursa'da iş dünyası, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. İhracat rakamlarının tehlikenin boyutunu ortaya koyduğunu belirten Başkan Özer Matlı, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerin kritik önemde olduğunu ifade etti.
Google News'te Abone Ol

Başkan Özer Matlı, Türkiye'nin ihracatında Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. 2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin ihracatının 273 milyar 434 milyon dolar olmasının yanı sıra, bu rakamın 116 milyar 987 milyon dolarlık kısmının doğrudan AB ülkelerine yapıldığını ifade etti. Bursa özelinde ise bu durum daha da çarpıcı bir hal alıyor. Zira Bursa'nın toplam ihracatının 17 milyar 862 milyon dolar olduğunu ve bunun 12 milyar dolarlık kısmının AB pazarına yönelik olduğunu dile getirdi.

Bu verilerin, AB pazarındaki her yapısal değişikliğin sanayiciler ve ihracatçılar üzerinde doğrudan etkisi olduğunu gösterdiğini vurgulayan Matlı, Hindistan gibi büyük bir rakibin AB pazarında vergi avantajı elde etmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Hint Mallarının Tehditi

Hindistan menşeli ürünlerin AB üzerinden Türkiye pazarına gümrüksüz girişi sağlayan anlaşmanın yerli üreticiler için riskler barındırdığını söyleyen Matlı, mevcut Gümrük Birliği’nin asimetrik işleyişinin bu durumu daha da zorlaştırdığını ifade etti. AB’nin imzaladığı bu tür anlaşmalar, iş gücü maliyetleri düşük ve üretim kapasitesi yüksek ülkelerin ürünlerine Türkiye pazarına düşük vergilerle erişim imkanı sağlarken, yerli üreticilerin daha yüksek ticaret engelleriyle karşılaştığını belirtti. Bu durumun iç pazar dengelerini zorlayarak, yerli üreticinin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Bununla birlikte, Ticaret Bakanlığı’nın Gümrük Birliği sürecinde sorun teşkil eden başlıklara yönelik yürüttüğü görüşmelerin memnuniyet verici olduğunu ancak mevcut risklerin büyümemesi ve üreticilerin korunması açısından sürecin daha hızlı ilerlemesi gerektiğinin altını çizdi.

Tam Entegrasyonun Önemi

Matlı, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin artık Türkiye için ertelenemez bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayarak, bu meselenin yalnızca ticaretle sınırlı olmadığını, Türkiye’nin küresel ticaret zincirindeki konumunu da etkilediğini belirtti. Gümrük Birliği’nin tarım, hizmetler, yatırım, ulaştırma kotaları, vize serbestisi, dijital dönüşüm ve Yeşil Mutabakat uyumu gibi alanlarda modernize edilmesi gerektiğini vurguladı. Eğer bu yapı yeni nesil ticaret gerekliliklerine göre güncellenmezse, Türkiye’nin AB ile ticari ilişkilerinde yapısal bir kırılmanın kaçınılmaz olacağını sözlerine ekledi. Ülkemizin AB’nin ticaret ağlarına tam entegrasyonunun artık bir tercih değil, ekonomik anlamda bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin