38. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali, Çorum'da geniş katılımla gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile açılışını yaptı. Çorum Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisiyle başlayan festival, renkli görüntülere sahne oldu. Yurt dışından gelen 5 ekip de dahil olmak üzere toplam 11 halk oyunu ekibi, sergiledikleri performanslarla katılımcılardan büyük beğeni topladı. Kortej geçişinin ardından, festivalin açılış programına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Çorum Valisi Ali Çalgan, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve birçok yetkili ile vatandaşlar katıldı.
Çorum'un Tarihi ve Kültürel Önemi
Açılışta konuşan Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, "Çorum kadim bir şehir. Anadolu'da birçok kadim şehir var, birçok medeniyetler var. Ama Çorum tarihe yön veren bir şehirdir" dedi. Çorumlu olmanın bir ayrıcalık olduğunu vurgulayan Yazgı, şehrin barış ve huzur sembolü olduğunu belirtti.
Festivalin Önemi ve Katkıları
Çorum Valisi Ali Çalgan, festivalin yalnızca eğlence programlarından oluşmadığını belirtti. "Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali, dostluğu ve kardeşliği pekiştiren, kültürlerin buluştuğu önemli bir organizasyondur" dedi. Çorum'un ekonomik ve turistik potansiyelini tanıtma amacıyla düzenlendiğini de sözlerine ekledi.
Festivalin Zengin İçeriği
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, festivalin en kapsamlı organizasyonlarından biri olacağına dikkat çekerek, "Bugün mutluluğu paylaşma günü" dedi. Festivale çeşitli etkinlikler ve konserlerle katılımın yüksek olacağını belirten Aşgın, ayrıca nostaljik araçların şehir turu yapacağını ve uluslararası ressamların buluşmasının gerçekleştirileceğini ifade etti. Yöresel mutfak yarışmalarının da düzenleneceğini belirten Aşgın, "Çorum'un meşhur leblebisinin en iyi kim tarafından yapıldığını belirleyeceğiz" şeklinde konuştu. Off-road etkinlikleri, at yarışları ve daha birçok aktiviteyle festivalin 38 yıllık tarihinde en kapsamlı etkinlik olacağını vurguladı.