Çorum'da 63 Yıldır Kalaycılık Yapan 73 Yaşındaki Süleyman Özkılıç, Mesleğini Aşkla Sürdürüyor

Çorum'da 63 yıldır kalaycılık yapan 73 yaşındaki Süleyman Özkılıç, gelişen teknolojinin etkisiyle unutulmaya yüz tutan zanaatını yaşatmaya çalışıyor. 10 yaşında başladığı bu meslek sayesinde ailesini geçindirdiğini ve ev sahibi olduğunu belirtiyor.

Çorum'da 63 Yıldır Kalaycılık Yapan 73 Yaşındaki Süleyman Özkılıç, Mesleğini Aşkla Sürdürüyor
Çorum'da 63 yıldır kalaycılık yapan 73 yaşındaki Süleyman Özkılıç, gelişen teknolojinin etkisiyle unutulmaya yüz tutan zanaatını yaşatmaya çalışıyor. 10 yaşında başladığı bu meslek sayesinde ailesini geçindirdiğini ve ev sahibi olduğunu belirtiyor.

Çorum'da 10 yaşında kalaycılık mesleğine adım atan Süleyman Özkılıç, 63 yıldır bu işi severek sürdürüyor. 73 yaşındaki usta, günümüzde alüminyum ve çelik ürünlerin yaygınlaşmasıyla birlikte bakırcılığın unutulmaya yüz tuttuğunu ifade ediyor. Şu anda Çorum'da kalan 3 kalaycıdan biri olan Özkılıç, mesleğinin yok olmaması için mücadele ediyor. Bu meslek sayesinde çocuklarını büyütüp ev ve araba sahibi olduğunu belirten Özkılıç, kalaycılığın geleceği hakkında endişelerini paylaşarak, son kalay ustalarının da emekli olmasıyla bu zanaatın ortadan kalkabileceğini dile getiriyor.

Meslek Hayatına Dair Anılar

Özkılıç, "Bu işe 10 yaşında başladım, o yaştan beri bu işle uğraşıyorum" diyerek, mesleğini asla bırakmadığını vurguluyor. "Okula da gitmedim, bu meslekle ailemi geçindirdim. İki evim, bir arabam var ve bunların hepsini bu meslekle kazandım. Üç çocuğum var, ikisi astsubay oldu, kızım da evlendi. Herkesin hayatı rahat ama ben bu işi yapmaya devam ediyorum. 63 senedir bu işle uğraşıyorum" şeklinde konuştu.

Yeni Usta Sorunu

Yeni neslin bu mesleği sürdürmeye ilgi göstermediğini dile getiren Özkılıç, "Çırak gelmediği için yeni ustalar yetişmiyor. Bu meslek benimle beraber biter" ifadelerini kullandı. Oğlunun ara sıra kalay yaptığını ancak yeni nesil ustaların yetişmediği için endişeli olduğunu belirtti.

Bakırın Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bakırın sağlık açısından önemine de değinen Özkılıç, "Bunu kullanan kişilerde hastalık olmaz. Diğer tencere ve tavaları 20-30 yıl kullanıyorlar ama bakırda böyle bir durum yok. Biz bakırı yakıp tekrar kumla kalay yapıyoruz ve bu sağlığa zarar vermiyor. İnsanlar alüminyuma alışmış; ama bakır, mikrop barındırmayan bir malzeme" diyerek bakırın avantajlarını sıraladı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin