Erdemli Belediyesinden Eğitimcilere Atık Pil Semineri

Erdemli Belediyesi tarafından ilçede bulunan eğitimcilere yönelik atık pil bilgilendirme semineri verildi.

11 Aralık 2017 Pazartesi, 18:15
Erdemli Belediyesinden Eğitimcilere Atık Pil Semineri
-

Erdemli Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre; Çevre Mühendisi Hatice Çoltu tarafından ’’Atık Pillerin Diğer Atıklardan Ayrı Toplanması ve Bertaraf Edilmesi’’ konusunda Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda seminer düzenlendi. Erdemli Belediyesi ve TAP arasında imzalanan protokol çerçevesinde ilçe genelindeki okullardaki öğrencilerin atık pil toplama yarışmasına katılabileceği belirtilirken, belediyeden yapılan açıklamada, atık pil yarışmasında dereceye giren okullara ise çeşitli ödüller verileceği beyan edildi.
 
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Eğitim Uzmanı ve Çevre Mühendisi Hatice Çoltu,  pillerin çeşitleri, sınıflandırılması, kullanım alanları, atık pillerin çevreye verdiği zararlar ile bu zararların nasıl giderilebileceğine ilişkin sunum yaptı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Çevre Mühendisi Hatice Çoltu, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak için çevreyi korumanın önemli olduğunu belirterek, atık pillerin çevreye zararları ve geri dönüşüm çalışmalarında belediyelerin ve öğretmenlerin sunabileceği katkılar üzerinde durdu.
PİLLERİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
Pillerin küçük bir kimya deposu olduğuna işaret eden Hatice Çoltu, kullanırken de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Pillerin son kullanma tarihi olduğuna ve kullanıcıların buna dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunan Çoltu, ‘’pil alırken üzerinde aynı yıl bir tarih bulunmak zorundadır. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir. Pil alırken parasına özen gösteriyorsak son kullanma tarihine de özen göstermeliyiz. Birkaç ay içerisinde birkaç sene içinde bitecek bir pil alacaksak paramızın yüzde 80’ini 90’nını çöpe atıyoruz demektir. Bu ayrıntıya dikkat ederek ihtiyacımız kadar pil almamız gerekiyor. Pilin içinde reaksiyon olması sebebiyle bazı dış faktörlerden etkileniyor. Pille çalışan cihazınızı soba ve kalorifer gibi ısı kaynağının yanına koyarsanız aşırı sıcaktan dolayı içinde reaksiyon hızlanmaya başlar. Buda piliniz hızlı bir şekilde tüketimini arttıracaktır.’’ dedi.
PİLLERDEKİ AKINTILARIN SEBEPLERİ VE ÖNLEMLERİ
Pillerdeki çatlaklardan dolayı meydana gelen akıntıdan da bahseden Çoltu, pillerdeki akıntıların içerisindeki kimyasal çözeltilerin dışarı çıkmasından kaynaklandığını belirterek, ‘’pillerdeki akıntıların boyut olarak küçük seviyelerde olmasına rağmen vücudumuzdaki en ufak bir yaraya temas etmesi durumunda sağlık sorunu yaşamamıza neden olabilir. Akmış bir pili tedbiri elden bırakmadan (peçete vb.) bir kutuya koyarsak daha sağlıklı bir süreç yaşamış oluruz. Daha sonra elimizi bol suyla yıkamamız gerekiyor.’’ dedi.
PİLLER NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ
Pilleri orijinal ambalajında serin bir yerde muhafaza edilmesi gerektiğine değinen Çoltu, ‘kullanmadığımız pilleri de ambalaj kutusunda muhafaza etmemiz gerekiyor’ diyerek şöyle devam etti; ‘’pilleri kullanmasak bile temas noktalarından dolayı kontak cereyan ediyor ve ürünü kullanmasak bile pillerin içindeki reaksiyon az da olsa devam ediyor. Bu durum pilin tükenmesine neden oluyor. Bir yerden sonra pilinizin son kullanma tarihine yaklaşabilirsiniz. Bu pilinizin akmasına sebep olacaktır. Pilin akması önemli değil 3 yıllık 5 yıllık bir ürün ama cihazınız akan kimyasallardan zarar görebilir. Bu bizi bir maddi kayba uğratacaktır.’’
DOĞAYA VE DENİZE ATILAN PİLLERİN VERDİĞİ ZARARLAR
Akan ve dışarıdan müdahaleyle zarar gören pillerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği uyarısında da bulunan Çoltu, ‘’akan ve darbe gören piller atık pil sınıfına girmektedir. Atık hale gelmiş pillerin onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir. Sadece pili değil geri kazanılabilir atığı çöpe atmamamız gerekiyor. Mutlaka evsel atıklardan ayrı toplamamız gerekiyor. Hiçbir atığımızı da toprağa gömmemiz gerekiyor. Denize atmamalıyız. Pilleri ateşe kesinlikle atmamalıyız. Ateşe yoğun bir miktarda pil atarsanız içerisinde materyallerin sıcaklıktan dolayı oksit gazı oluşacaktır ve oluşan bu gaz sizi zehirleyebilir.’’ dedi. Doğaya bırakılan pillerin gelecekte ciddi sorunlara yol açacağına dikkat çeken Çoltu, 2046 yılında denizdeki balık türlerinin yok olacağını kaydederek,‘’kullanım süresi dolan pillerin doğaya atılmasıyla içindeki ağır metallerin toprağa, suya karışarak, insan sağlığına ve doğaya zarar veriyor. Pillerin doğaya rastgele atılmasıyla içindeki pek çok ağır metaller2046 yılında denizlerdeki balık türlerinin de yok olmasına neden olacaktır’’ dedi.
ATIK PİL TOPLAMADA BELEDİYELERİN VE EĞİTİMCİLERİN ROLÜ BÜYÜK
Atık pillerle ilgili farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirten Çoltu,‘’belediyemiz farklı noktalarda atık pil toplama işlemlerini konusunda aktif bir çalışma yürütüyor. Eğitimcilerimizin de burada rolü oldukça büyüktür. Gerek derneğimizden ücretsiz olarak aldıkları toplama malzemelerinin okullara dağıtılması gerekse de bilgilendirme çalışmaları kapsamında eğitimcilerimize büyük iş düşüyor. Siz Öğretmenlerimizde programımızda yer alan bilgileri öğrencilerinize aktararak onların bu konuda bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz’’ diye konuştu. Atık pil toplamada belediye ile aktif bir çalışma yürüttüklerini belirten Çoltu, ‘’Erdemli Belediyesi ve derneğimiz 07.01.2009 tarihinde imzalanan protokoller ile atık pil toplama konusunda gerekli çalışmalar başlatılmış ve özellikle okul kampanyaları ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir.’’ dedi. Çoltu, son 5 yıl içinde 2012 yılında 33 kg. 2013 yılında 35,6 kg. 2014 yılında 68,0 kg. 2015 yılında 23,0 kg ve 2016 yılında ise 189 kg. atık pil toplandığını kaydetti.
ATIK PİL TOPLAYARAK DERECEYE GİREN OKULLARA ÖDÜL VERİLECEK
Erdemli Belediyesi ve TAP arasında imzalanan protokol çerçevesinde ilçe genelindeki okullardaki öğrencilerin atık pil toplama yarışmasına katılabileceği belirtilirken, 30 Nisan 2018 tarihine kadar en çok atık pil toplayan okulların Nisan ayı içerisinde TAP’a topladığı pilleri teslim etmesi gerektiği duyuruldu. Erdemli Belediyesi yetkilileri atık pil toplayarak dereceye giren okullara ise çeşitli ödüller verileceğini beyan etti.
 
BAŞKAN TOLLU: TAP İLE ÇALIŞMALARIMIZ VERİMLİ GEÇTİ
Erdemli Belediyesi olarak bu tür organizasyonların içerisinde yer almaya önem verdiklerini belirten Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile birlikte yaptıkları çalışmaların çok verimli geçtiğini söyledi. Belediye olarak bu tür projelerin içerisinde yer almayı sürdüreceklerinin altını çizen Başkan Tollu desteklerinin artarak devam edeceğini beyan etti. TAP ile 7 yıldır birlikte güzel işlere imza attıklarını belirten Başkan Tollu, atık pil toplama konusunda söz konusu dernekle gerekli çalışmaları uyum içerisinde yürüttüklerini kaydederek, özellikle okul kampanyaları ile ilgili çok verimli sonuçlar elde ettiklerini söyledi. 
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti