Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında dernek binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Dernek Şube Başkanı Sadullah Efe, burada yaptığı konuşmada engelli bireylerin toplumda karşılaştığı yapısal sorunlara dikkat çekti. "3 Aralık bir kutlama günü değil; farkındalık ve çözüm talep etme günüdür" diyen Efe, engelli bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Efe, eşit yaşam hakkının ertelenemez bir hak olduğunu belirtti.
Açıklamaya, basın mensupları, engelli bireyler ve vatandaşlar katıldı. Efe, geçmişte etkinliklerini havuz başında düzenlediklerini ancak tekerlekli sandalye kullanan üyelerin mekâna erişimde zorluk yaşamaları nedeniyle bu yıl dernek binası önünde buluşmayı tercih ettiklerini açıkladı. Efe, "Engelli vatandaşlarımızın katılamadığı bir etkinliğin anlamı olmaz. Herkesin ulaşabildiği bir ortamda bir araya gelmeyi tercih ettik" ifadesini kullandı.
Erişilebilirlik sorunlarının altını çizen Efe, kaldırımların, toplu taşıma araçlarının ve kamu binalarının hala engelli bireylerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmediğini ifade etti. "Erişilebilirlik bir lüks değil, temel bir insan hakkıdır" dedi. Erzurum gibi kış şartlarının sert olduğu şehirlerde, kaldırımların karla kaplanmasının engelli bireyler için ciddi tehlikeler oluşturduğunu vurguladı.
Engelli bireylerin istihdamda karşılaştıkları önyargılar ve yetersiz düzenlemeler nedeniyle dezavantajlı durumda olduğunu belirten Efe, kota yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlerin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini dile getirdi. Eğitimde fırsat eşitsizliğine dikkat çeken Efe, kaynaştırma eğitiminin yetersiz kaldığını ve destek personeli ile erişilebilir eğitim materyallerinin eksikliğinin engelli öğrencilerin eğitim süreçlerini zorlaştırdığını ifade etti.
Toplu taşıma araçlarındaki erişim sorunlarının engelli vatandaşların şehir içindeki hareket özgürlüğünü sınırladığını belirten Efe, bazı şoförlerin önyargılı tutumlarının da engeller oluşturduğunu söyledi. Sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerindeki uzun bekleme süreleri, maliyetli cihazlar ve geri ödeme sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Efe, sosyal ve kültürel alanlarda engelli bireylerin rahatça kullanabileceği tesis sayısının yetersiz olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin engelli vatandaşları yılın sadece bir gününde değil, her gününde hatırlaması gerektiğini ifade etti. Engelsiz Yaşam Parkı gibi alanların artırılması gerektiğine dikkat çekti. Efe, "Engellilik bir eksiklik değil; toplumsal düzenlemelerin yapılmaması ve önyargılardır." diyerek kamu ve özel sektöre çağrıda bulundu. Evrensel tasarım standartlarına uyulmasını, kota uygulamalarının etkin şekilde denetlenmesini ve farkındalık kampanyalarının artırılmasını talep etti. Engelli bireylerin eşit yaşam hakkı için mücadelenin süreceğini belirterek basın mensuplarına teşekkür etti.