Eskişehir'de düzenlenen tanıtım programında Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, yükseköğretimdeki dönüşümlerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, bilgiye erişim ve öğrenme yöntemlerinin büyük bir değişim sürecine girdiğini vurguladı. Adıgüzel, iş dünyasının da bu dönüşümle birlikte hızla değiştiğini ifade etti. "Yükseköğretim geleceği açısından önemli bir adım atıyoruz. Bilgiye ulaşma yöntemleri değişiyor; yeni öğrenme modelleri hayatımıza girmekte. Gençlerimizin yalnızca diplomaya değil, bireysel becerilerini gösteren yeni kazanımlara ihtiyacı var. Mikro yeterlilikler bu ihtiyaca güçlü bir cevap sunuyor" dedi.
Mikro Yeterliliklerin Önemi
Prof. Dr. Adıgüzel, geleneksel diplomaların yetersiz kaldığını belirterek iş dünyasında beceri ve uzmanlaşmanın ön planda olduğunu ifade etti. Mikro yeterliliklerin bu açığı kapatacağını dile getiren Adıgüzel, "Geleneksel sistemde yetkinlik çoğunlukla diploma ile ölçülüyordu. Ancak günümüzde iş görüşmelerinde yalnızca 'hangi bölümden mezun oldunuz' sorusu yeterli olmuyor. Aynı diplomaya sahip birçok aday arasında farklılaşmayı sağlayan, hangi alanlarda derinleştiğiniz ve hangi becerileri kazandığınızdır. Mikro yeterlilikler burada devreye giriyor ve öğrencilerimizin istihdam edilebilirliğini artıran tamamlayıcı bir yapı sunuyor" ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin Yetkinlik Portföyleri
Rektör Adıgüzel, Anadolu Üniversitesi'nde uygulanacak mikro yeterlilik ekosisteminin dijital dönüşüm ve yaşam boyu öğrenme yaklaşımını destekleyeceğini belirtti. Yeni sistemle birlikte, öğrencilerin kısa süreli ve ölçülebilir öğrenim deneyimleri ile kendi yetkinlik portföylerini oluşturabileceklerini kaydetti. "Mikro yeterlilik modeli, kısa süreli, hedef odaklı, ölçülebilir öğrenim deneyimlerini mümkün hale getiriyor. Öğrencilerimiz, kendi yetkinlik portföylerini kendileri oluşturacak. Bu sistem, transkriptlerin yalnızca ders ve notları içeren belgeler olmaktan çıkıp, somut becerileri de gösterecek yapıya dönüşmesini sağlayacak" dedi.
Mikro Yeterlilik Sisteminin İşleyişi
Tanıtım programının ardından Mikro Yeterlilikler ekosistemine dair sunumlar gerçekleştirildi. Doç. Dr. Hakan Altınpulluk, uzaktan eğitim sürecini tamamlayan öğrencilerin dijital rozet alabileceğini belirtirken, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aydemir, sınavların Anadolu Üniversitesi'nin Açıköğretim Fakültesi altyapısıyla Türkiye genelindeki sınav merkezlerinde yapılacağını ifade etti. Ayrıca, dijital rozetlerin bireylerin bilgi ve becerilerini görünür hale getirdiğini vurguladı.
Öğrencilerin kendi kariyer hedefleri doğrultusunda öğrenme rotalarını oluşturabileceği mikro yeterlilik programı, belirli alanlarda kazanılan yetkinliklerin dijital rozetlerle belgelenmesini sağlıyor. Bu sistem, öğrencilerin kariyer hedeflerine ulaşmalarında önemli bir katkı sağlarken, Anadolu Üniversitesi'nin yükseköğretimdeki dönüşüm çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.
Program sonunda, Mikro Yeterlilikler ekosistemine katkıda bulunan akademisyenlere teşekkür belgeleri verildi. Bu belgeler, Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel tarafından takdim edildi. Anadolu Üniversitesi, bu yeni sistemle birlikte yükseköğretimde beceri odaklı, esnek ve yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen önemli bir adım atmış oldu.