Evde Tantuni Nasıl Yapılır! Mersin Tantunisi; Tantuni Malzemeleri ve Yapılış Tarifi (Tantuni)

Mersin yöresine has et yemeğidir. Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasına dair bilgiler.

23 Haziran 2019 Pazar, 16:52
G: 23.06.2019 - 17:08
Evde Tantuni Nasıl Yapılır! Mersin Tantunisi; Tantuni Malzemeleri ve Yapılış Tarifi (Tantuni)
-

Mersin’in tescilli lezzeti “Tantuni” severler, ünleri yurt dışına ve ülke geneline duyulmuş Mersin’in tantunicilerinde ya da evde tantuni yaparak lezzeti tadabilirler. Mersin Merkez ve İlçelerinde çok sayıda tantunici bulunuyor. Uzun yıllar bu işle meşgul olmuş ailelerinin deden toruna babadan oğla “Tantuni” dükkânları Mersin mutfağının önemli lezzeti tantuniyi müşterilerine sunarak halen hizmet vermeye devam ediyor.
Tavuk ve Siyah etten yapılan tantuni için 2016 yılı içinde Mersin Kebapçılar, Lokantacılar, Kafeteryacılar ve Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından yapılan başvuru sonucu onaylanan, düzenlenen tescil belgesi Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) “1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması” etkinliğinde “Mersin Tantunisi” adıyla takdim edildi.
Evde Tantuni Yapmak?
Mersin Tantunisini evde yapmak isteyenler için internet üzerinde birçok yazılı ve video içerikle yapımı anlatılıyor.
Yiyenlerin damak tadına göre et seçimi önem arz ediyor. TPE’ye yapılan Tantuni başvurusuna ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan ilanda, tantuninin ayırt edici özelliğinin yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması olduğu belirtilmişti.
Evde Tantuni Yapmak isteyenlerin tantuniyi yalnız etin pişirilmesi olarak düşünmemesi ekmeğinden sosuna kadar pişiminden servisine kadar ki sürecin tamamını kapsadığını hatırlatır, tantuni yapmak isteyenlerin ise işine yarayacağı ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri kısmı:
Mersin yöresine has et yemeğidir.
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır.
Ayrıca servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunumunun yapılmasıdır.
Tantuni Yapmak İçin Üretim Metodu:
Tantuni Nelerle Yapılır, Mersin Tantunisinin malzemeleri:
Dana etinin kaburga kısımları, pamuk yağı, kırmızı toz biber, sumak, tuz, domates, soğan, maydanoz vb. yeşillik malzemelerdir.
Tantuni tepsisi: Ortası çukur tepsidir.
Hazırlanışı:
Dana etinin yağlı kaburga kısmından alınan 5 kg et; damar, sinir ve zarları alındıktan sonra kuşbaşı olarak doğranır.
Tencereye 1,5 bardak su ilave edilerek 20 dakika ortalama 80 derece ateşte et haşlanır.
Haşlama işleminden sonra tantuni tepsisine haşlanmış et serilir ve etin içerisine 1 litre Pamuk yağı ile birinci sınıf 300 gr kırmızı toz biber, 50 gr sumak ve 100 gr tuz ilave edilerek sabit yanan ateşin üzerindeki tepside karıştırılarak kızartılır.
Pişen et tantuni tepsinin ortasından alınarak tepsinin yan tarafına biriktirilir ve tantuni eti hazır hale getirilir.
Ayrıca tantuni tepsisinin yanmaması ve çıkan buhar ile etin sıcak kalması amacıyla tepsiye su serpme işlemi uygulanır. Pamuk yağının özelliği diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmaz.
Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
Yemeğin Sunumu (Servisi):
Tantuni

Yerinde (anında) sunum Mersin Tantunisi isteğe göre somun ekmek veya lavaş adı verilen açık ekmek arasına hazırlanarak servis tabaklarında sunulur.
Tantuni
Mersin Tantunisi içindeki salata malzemesi üzerine sos olarak limon ve/veya turunç suyu sunulur. Servis tabağının yanında turşu ve tere vb. yeşilliklerle birlikte içecek olarak isteğe bağlı ayran veya şalgam suyu verilir.
Tantuni - Limon - Sos
2. Ambalajlı Sunum Sipariş üzerine ambalajlı sunumlarında gıda güvenliği açısından Mersin Tantunisi hijyen ve gıda ile temas eden ambalaj malzemeleri yönetmeliğine uygun olarak tercihe bağlı kağıt, plastik, strafor veya folyo kutu içerisinde servisi yapılır.
Servis hazırlanırken tepsinin ortasına, kenardan en az 60 gr parça et çekilir ve isteğe göre belirlenen lavaş, açık ekmek veya somun ekmek çeşidinden alınarak tantuni tepsisinin çukurundaki etin üzerine bastırılarak ekmek ısıtılır ve yağlanır.
Hazırlanan ekmeğin içine; tepsinin çukurundan en az 60 gr lık et konur ve üzerine isteğe göre soğan, maydanoz, domates ve sumak karışımıyla hazırlanan salata ilave edilerek lavaşta dürüm yapılır diğer ekmeklerde ise arasına konularak servise hazır hale getirilir. Salata etle beraber ısıtılıp kızartılmaz.
Sonradan ekmek arasına ilave edilen salataya özellikle sos olarak limon ve/veya turunç suyu da kullanılır.
Servis sırasında Mersin Tantunisinin yanında isteğe göre şalgam veya ayran sunulmaktadır.
Evde Tantuni Yapımı Video Anladım
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Mersin Tantunisi dana etinin yağlı kaburga kısmından seçilip sinir ve zarlarından ayıklanarak elde edilen etin kuşbaşı olarak doğranıp, sabit ateşte haşlanıp tantuni tepsisinde etin serilmesi, içine pamuk yağı ve diğer malzemelerin ilavesi ile birlikte kızartılarak ve su serpilerek ustalıkla pişirilmesi yöntemiyle üretilmektedir.
Bununla birlikte servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunumunun yapılmasıdır.

Denetleme:
Mersin Tantunisinin yukarıda belirtilen koşullara uygunluğunun denetimi Mersin Kebapçılar, Lokantacılar, Kafeteryacılar ve Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası koordinatörlüğünde; -
Mersin Tarım İl Müdürlüğü'nden 1 kişi, Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden 1 kişi, Mersin Kebapçılar, Lokantacılar, Kafeteryacılar ve Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odasından 1 kişi olmak üzere toplam 3 kişilik bir komisyon tarafından denetlenecektir.
Denetim komisyonu kullanılan malzemeler, üretim metodu ve servis şekli olarak üç ana konuda denetimlerini yapacaktır. Denetimler yılda bir kere, ihtiyaç duyulduğunda, şikayet ve şüphe üzerine her zaman yapılacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti