Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ve Dolandırıcılık Büro Amirliği tarafından gerçekleştirilen operasyonda, 34 ilde iş hayali kuran 120 vatandaşın bilgileri muhtarlardan alınarak dolandırıcılık yapılmış olduğu belirlendi. Bu dolandırıcılık faaliyetlerine karışan karı-koca çiftin 3,5 milyon TL para temin ettiği tespit edildi. Elde edilen bilgilere göre, dolandırıcılar, muhtarları arayarak çevrelerinde işe ihtiyacı olan vatandaşlar olup olmadığını sorguladı. Ardından, sağlık belgelerinin tamamlanması için iş hayali kuran vatandaşlara "Check-Up" sağlık raporu adı altında ödeme yapmaları gerektiğini söylediler.
Polis, şüphelilerin faaliyetlerini araştırarak, müracaatların bulunduğu illerde gerekli bilgi, belge ve kamera kayıtlarını topladı. Bu süreçte toplamda 8 şüpheli tespit edildi. Olayla ilgili dosyanın sonlandırılması aşamasında, suça karıştıkları belirlenen 8 kişinin yakalanması için 16 Nisan günü Adana'da 7 eve eş zamanlı operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonda 8 şüpheli gözaltına alındı ve Hatay Asayiş Şube Müdürlüğü'ne sevk edildi. 17 Nisan günü adli mercilere sevk edilen 8 şahıstan 3'ü savcılıkça serbest bırakılırken, mahkemeye sevk edilen 5 kişiden 2'si adli kontrol ile serbest bırakıldı, 3'ü ise tutuklandı. Tutuklananlardan birinin 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası ve 10 bin TL idari para cezası olduğu, ayrıca 60 aranma kaydının bulunduğu anlaşıldı. Diğer tutuklanan şahsın da farklı konulardan dolayı 13 aranma kaydının bulunduğu tespit edildi.
Dolandırıcıların Yöntemleri
Dolandırıcılar, mahalle muhtarlarının telefon numaralarına internet üzerinden ulaştılar. Emek Mahalle Muhtarı Celal Sarı, dolandırıcıların bir arkadaşının kendi yakınını aramasının ardından durumu fark ettiklerini belirtti. "Muhtar arkadaşlarımızdan biri bizi aradı. İşe ihtiyacı olan kadın biri varsa numarasını istediler. Ben de bir yakınımızın eşinin numarasını verdim. Dolandırıcılar burada devlet hastanesinin eczane deposunda bir açık olduğunu söylemişlerdi. Açık olduğunu söyleyince biz de yakın akrabamızın numarasını verdik" dedi. Dolandırıcılar, ilk olarak 8 bin TL para isteyerek evraklar için ödeme yapmaları gerektiğini ifade ettiler. Daha sonra 4 bin TL daha talep ederek, durumdan şüphelenmeye başladıklarını dile getiren Muhtar Sarı, "Yine aradan birkaç saat geçtikten sonra 2 bin TL daha para isteyince dolandırıldığımızı anladık" şeklinde konuştu.
Muhtar, dolandırıcıların internet üzerinden muhtarların güvenini kullanarak insanları mağdur ettiğini vurguladı. "Buradan Türk polis ekiplerine çok teşekkür ediyorum. Bizi hiçbir şekilde yalnız bırakmadılar ve bu işin takipçisi oldular. Dolandırıcıların hepsini yakaladılar" diyerek, dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. "Gerçekten bizim arkadaşımız mağdur oldu" ifadeleriyle dolandırıcılık olayına karşı duyarlılık çağrısında bulundu.
