Hüdaverdi Akdoğan, Büyükşehir Sayesinde Karları Aştı, Kuzularına Kavuştu

Mersin Büyükşehir Belediyesi, karla mücadele çalışmalarını 330 personel, 130 araç ve iş makinesiyle 7/24 sürdürüyor. 1500 rakımlık Arslanköy’de yaklaşık 2 metreyi bulan kar nedeniyle zorluk yaşayan vatandaşların yardımına yetişen ekipler, Yörük bir ailenin de imdadına koştu.

26 Ocak 2022 Çarşamba, 12:30
G: 26.01.2022 - 12:32
Hüdaverdi Akdoğan, Büyükşehir Sayesinde Karları Aştı, Kuzularına Kavuştu
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi ve Muhtarlık İşleri Dairesi ekipleri, koordineli bir şekilde yürüttükleri karla mücadele çalışmalarında 7/24 etkin bir şekilde görev üstleniyor. Kar küreme, tuzlama ve yol açma çalışmalarına devam eden ekipler, gece saatlerinde Toroslar ilçesi Arslanköy Mahallesi’nde Yörük bir ailenin imdadına yetişerek, aralarında kuzuların da olduğu 120 küçükbaş hayvanı kardan kurtardı.

Kar; Toros Dağlarını kuşattı, Aydıncık merkeze de ulaştı

Mersin’in yüksek kesimlerinde yağan kar yer yer 2 metreyi aştı. Aydıncık ilçe merkezinde de etkisini gösteren kar yağışı Mersinlileri hazırlıksız yakaladı. Kimi vatandaş kar nedeniyle yayla yollarında mahsur kalırken, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan Yörükler ise küçükbaş hayvanlarını yaşatmanın derdine düştü. Mersin Büyükşehir Belediyesi, özellikle kırsalda sürdürdüğü karla mücadele çalışmalarıyla vatandaşların yardımına yetişti.

Büyükşehir ekipleri her noktada yardıma koşuyor

Büyükşehir, toplam 330 personel, 130 iş makinesi ve araçla gece-gündüz demeden kar küreme, tuzlama ve yol açma çalışmalarını sürdürdü. Büyükşehir Belediyesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün ve ilçe belediyelerin sorumluluk alanı demeden yol ayrımı yapılmaksızın yardım istenen her noktaya ekiplerini yönlendirdi. Kırsal mahalleleri birbirine bağlayan grup yollarında yoğun bir çalışma yürüten Büyükşehir, sorumluluk alanındaki bölgelerde kapanan yol bırakmadı. Öte yandan Karayolları ekipleriyle koordineli bir şekilde tuzlama ve yol açma çalışması sürdüren ekipler, kırsal mahallelerin ücra noktalarındaki vatandaşların da karla kaplı yollarını açtı.

Yörük ailenin 120 hayvanı kurtarıldı

Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi ekiplerinin yoğun bir şekilde çalışma yürüttüğü noktalardan birisi de Toroslar ilçesi Arslanköy Mahallesi oldu. Gece saat 20:30 sularında termometrelerin -7’yi gösterdiği dakikalarda bir ihbar alan ekipler, Yörük ailenin 120 küçükbaş hayvanını kardan kurtardı. Hüdaverdi ve Mustafa Akdoğan çifti, aralarında kuzularının da olduğu hayvanlarının bulunduğu çadıra ulaşamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, 2 metreyi bulan karla kaplı yolları açarak, Akdoğan çiftinin hayvanlarıyla birlikte mahsur kaldığı bölgeye ulaştı. Ekipler yoğun çalışmaların ardından Akdoğan ailesini kuzularına kavuşturdu.

“Çadırın yüksekliği 2 metre, hayvanlar altında kaldı”

Hüdaverdi Akdoğan, yaşadıkları sıkıntılardan bahsederek, “Kar yağdı üstümüze. Büyükşehir Belediyesi’ni aradık. Allah razı olsun, bizi kurtarmak için geldiler. Televizyonumuz falan da yok. Hiçbir şeyden haberimiz yok. Arkadaşlar arıyor, ‘dikkat edin, yükseklere kar yağacakmış’ diyor. Bizi bir heyecan tutuyor. Yapacak bir şey yok, ancak sabaha kadar nöbet tutuyoruz. Çadır koyunlarımızın üstüne çökmesin diye üstündeki karları atıyoruz” dedi.

Eşi Mustafa Akdoğan ise önceki yıllarda bu kadar yoğun bir karla karşılaşmadığını vurgulayarak, “Çadırın yüksekliği 2 metre. Hayvanlar altında kaldı. Böyle bir kar beklemiyorduk” diye konuştu.

“Yollarda ayrım yapmıyoruz, ‘kimin yoludur’ diye bakmıyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Suat Bağrıaçık da Akdoğan ailesinin kurtarma çalışmalarına katıldı. Bağrıaçık, 13 ilçede sürdürdükleri karla mücadele çalışmalarına değinerek, şu bilgileri paylaştı:

“Geçen Perşembe’den itibaren kar yağışı başladı. Biz de toplam 115-120 arası makine ve 280-300 arası değişen personelle beraber sürekli yollardayız. 7/24 çalışıyoruz. Yollarda ayrım yapmıyoruz. ‘Kimin yoludur’ diye bakmıyoruz. İşte şu anda gördüğünüz gibi bize ait olmayan bir yer burası. Buna rağmen şu an buradayız. Bizim için önemli olan candır. 20 santimden başladık, en son 2-2,5 metreye kadar gittiğimiz yerler oldu. Örneğin bu sabah Çamlıyayla’da yıkılan ağaçları gördük. Ormanlarda çok fazla bir zayiat olmuş.”

Akdoğan ailesinden de kendilerine bir yardım çağrısı ulaştığını sözlerine ekleyen Bağrıaçık, “Bu süreçte Yörük çadırlarının çöktüğü, hayvanlarının altında kaldığı, yolda kaldıkları haberleri geldi. Evde mahsur kalanların haberleri ulaştı. Hasta olanlar, engellilerimiz ulaştı. Ekiplerimiz şu anda hemen hemen her tarafta çalışıyor” dedi.

13 ilçede çalışmaların sürdüğünü ancak özellikle Çamlıyayla, Toroslar ve Erdemli ilçelerinde kar yağışının daha yoğun olduğunu vurgulayan Bağrıaçık, “Orada yer yer 2 metreyi de geçen kar var. Makinelerimizin çoğu şu anda oralarda. 7 gün 24 saat ekipleri sürekli değiştirerek çalışıyoruz. Çünkü biz durduğumuz zaman biliyoruz ki yolların çoğu kapanacak. Ama şu anda Büyükşehir olarak bizim kapalı bir grup yolumuz yok. Gözne-Mersin arasındaki yolda da trafik tıkanmıştı, yüzlerce araç birikmişti. Yine orada 5 araç, 5 makine ve 30’a yakın personelle hem tuzlama yaptık hem greyder iş makineleriyle yolu açtık” diye konuştu.



“Yörük bir ailenin Teksin Alo 185’e müracaatıyla aldığımız ihbar sonucu buradayız”

Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Zeki Aksoy da çalışmalardan bahsederek, “Şu anda Arslanköy’ün batı tarafında 1600-1700 rakımlı bir alandayız. Kar yağışı hala devam ediyor. Yörük bir ailenin Teksin Alo 185’e müracaatıyla aldığımız ihbar sonucu buradayız. Kuzularını ve koyunlarını kurtarmak üzere Yol Asfalt ekiplerimiz burada çalışma yaptı ve aile ile hayvanları kurtardık. Bütün yolları açmaya çalışıyoruz. Açılmadık yolumuz yok. Ekiplerimiz her an hazır durumda ve alarmda. Bütün ihbarlara da yetişiyoruz” dedi.

“Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nden en ufak bir şikâyetimiz yok”

Arslanköy Mahallesi sakinlerinden ve eski muhtarlarından Hayrettin Koç, mahallede Aralık ayında başlayan kar yağışının Mart ayına kadar sürdüğünü belirtti. Son yağan karın 3 gün önce başladığını sözlerine ekleyen Koç, “Hala da yağıyor. Şu anda 1,5 metreyi geçti. Yaklaşık 2 metre diyebiliriz. Elbette hava soğuk, mevsim kış. Karda kışta yol, elektrik gibi her türlü sıkıntıyı yaşıyoruz. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nden en ufak bir şikayetimiz yok. Sabaha kadar çalışıyor. Kar başladı mı ekibin gecesi gündüzü belli olmuyor. Gece saat 03.00’te, 04.00’te bir ekip gidiyor, bir ekip geliyor. Köyümüzün sahası geniş, yolları çok” dedi.

“Vahap Seçer bütün araç ve gereçleri seferber etti”

Arslanköy Mahallesi sakinlerinden Kerim Kahraman ise 1968 senesinde yoğun bir kar yağışına şahit olduğunu anlatarak, “68’de bir yağmıştı 6 metre. Ondan sonra bir 4 metre yağdı herhalde. Bu da üçüncü en fazla yağış. Daha da yağacak herhalde. Geçen yıla oranla çok fazla. Kar yağsa da bir endişemiz yok, sağ olsun Büyükşehir Belediyemiz hizmetlerini bizden esirgemiyor. Kimseye yok demiyorlar. Arabası kalanı çekmeye gidiyor. Hayvanının yemi bitenin yolunu açıyor, üretici yemini götürüyor” diye konuştu. Mahalle sakinlerinden Şevki Cengiz ise çalışmalardan memnun kaldıklarını vurgulayarak, “Vahap Seçer bütün araç ve gereçleri seferber etti. Buradaki çalışan ekibe bin kere teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

“Bütün ekip şu an burada, geceleri gündüzleri yok”

Ekiplerin Toroslar ilçesinde sürdüğü çalışmaların bir noktası da Ayvagediği Mahallesi oldu. Mahalle Muhtarı Ayhan Gümeli, çalışmalardan bahsederek, “Kar yağışı hem güzel hem zor. 3 gündür yağıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin bizi mağdur etme düşüncesi olmaz. Vatandaşın gözde bir belediyesi. Belediye Başkanına ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Bütün ekip şu an burada. Geceleri gündüzleri yok” dedi.

Çalışmalardan memnun olduklarını belirten Ayvagediği Mahallesi sakinlerinden Elif Aksay, “Şu an çalışmalar gayet iyi. Yollarımız açılıyor. İnşallah ara yollar da açılacak. Büyükşehir Belediyesi şu anda çalışıyor” derken, Fatma Aksay ise “Vahap Seçer iyi çalışıyor” diye konuştu.

Ekipler her bölgedeki vatandaşların yardımına koştu

Büyükşehir ekipleri, her bölgede mahsur kalan vatandaşların imdadına yetişti. Aydıncık ilçesi Pembecik Mahallesi Karagöl Yaylası’nda mahsur kalan öğrenciler Büyükşehir ekipleri tarafından kurtarıldı.
Çamlıyayla ilçesi Sebil Mahallesi Pamukluk Mevkiinde astım hastası olan ve hastaneye giderken kamyon içerisinde mahsur kalan Berke Efe Karalar’ı da ihbar üzerine bulunduğu yerden alan Büyükşehir ekipleri, sağlık ekiplerine teslim etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor