İran Dışişleri Bakanlığı, Nükleer Müzakerelerde Mantık Dışı Talepler Konusunda Uyardı

İran Dışişleri Bakanlığı, nükleer müzakerelerde karşı tarafı mantık dışı taleplerden uzak durması konusunda uyardı. Dışişleri Sözcüsü İsmail Bekayi, müzakerelerin 18 saat sürdüğünü ve önemli konuların ele alındığını ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı, Nükleer Müzakerelerde Mantık Dışı Talepler Konusunda Uyardı
İran Dışişleri Bakanlığı, nükleer müzakerelerde karşı tarafı mantık dışı taleplerden uzak durması konusunda uyardı. Dışişleri Sözcüsü İsmail Bekayi, müzakerelerin 18 saat sürdüğünü ve önemli konuların ele alındığını ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsviçre’de ABD ile gerçekleştirilen müzakerelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Müzakerelerin ilk turunun 18 saat sürdüğünü belirten Bekayi, yaptırımların hafifletilmesi ve petrol ihracatı konularında bazı ilerlemeler kaydedildiğini aktardı. Ayrıca, İran petrolünün satışı ve kısıtlı varlıkların serbest bırakılması konularının detaylı olarak görüşüldüğünü ifade etti. Bekayi, bu konularda gerekli adımların atıldığını ve kısa süre içerisinde uygulama aşamasına geçilmesinin beklendiğini vurguladı.

Müzakere Süreci ve Taahhütler

ABD Başkanı Donald Trump’ın tehditkar açıklamalarının ardından İran heyetinin toplantıdan çekildiğini belirten Bekayi, mesaj alışverişinin arabulucular aracılığıyla devam ettiğini söyledi. Diğer tarafın taahhütlerini yerine getirmesini sağlamak için kararlı olduklarını ifade eden Bekayi, mutabakatın temel ilkesinin "taahhüt karşılığında taahhüt" olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, her iki tarafın da yükümlülüklerini eş zamanlı olarak yerine getirmesi gerektiğini aktardı.

Nihai Anlaşmanın Zamanı Gelmedi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi, dörtlü toplantının yaklaşık bir buçuk saat sürdüğünü ve tarafların yalnızca görüşlerini ifade ettiğini belirtti. Nihai anlaşmaya ilişkin müzakerelere başlamanın henüz erken olduğunu vurgulayan Bekayi, toplantıda herhangi bir ayrıntılı tartışma yapılmadığını söyledi. Mutabakat zaptının uygulama aşamasına geçilmesi için ABD’nin tüm yaptırımlarını kaldırması gerektiğinin altını çizdi.

ABD’nin Yaptırımları ve İran’ın Tutumu

Bekayi, toplantıda ABD’nin tek taraflı yaptırımları, birincil ve ikincil yaptırımları ile uluslararası kuruluşlar düzeyindeki kararların da tartışıldığını ifade etti. İran’ın tutumlarıyla ilgili detayların toplantıda dile getirildiğini kaydeden Bekayi, nükleer konuların müzakerelerinin başlangıcının henüz söz konusu olmadığını vurguladı. Bu bağlamda, İran’ın tutumunu açık ve net bir şekilde ifade ettiğini belirtti.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin