İran İslamabad’da ABD ile Müzakerelere 10 Nisan’da Başlayacak

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD ile müzakerelerin 10 Nisan’da Pakistan’ın başkenti İslamabad’da başlayacağını açıkladı. Konsey, bu sürecin tarihi bir zafer olduğunu belirtti.

İran İslamabad’da ABD ile Müzakerelere 10 Nisan’da Başlayacak
İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD ile müzakerelerin 10 Nisan’da Pakistan’ın başkenti İslamabad’da başlayacağını açıkladı. Konsey, bu sürecin tarihi bir zafer olduğunu belirtti.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin açıklamasına göre, müzakereler, Pakistan’ın arabuluculuğunda gerçekleştirilecek. Konsey, "İran, ABD’yi 10 maddelik planını kabul etmeye zorlayarak tarihi bir zafer elde etti" ifadelerini kullandı. ABD'nin, İran’ın Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolünü, nükleer zenginleştirme hakkını ve tüm yaptırımların kaldırılmasını kabul ettiği bildirildi.

Müzakerelerin, "ABD tarafına tam bir güvensizlik içinde" 10 Nisan Cuma günü başlayacağı duyuruldu. Konsey, bu müzakereler için iki haftalık bir süre belirlendiğini ve tarafların anlaşması durumunda bu sürenin uzatılabileceğini belirtti.

Bu süreçte ulusal birliğin korunması ve zafer kutlamalarının sürdürülmesi gerektiğine dikkat çeken Konsey, "Mevcut müzakereler, ulusal müzakereler olup sahadaki durumun devamıdır" açıklamasında bulundu. Devrimci liderlerin ve sistemin üst kademelerinin denetiminde yürütülen bu sürece halkın, seçkinlerin ve siyasi grupların güven duyması ve destek vermesi gerektiği vurgulandı.

İran’ın talepleri konusunda kararlı olduğunun altını çizen Konsey, "Eğer düşmanın sahada yaşadığı mağlubiyet müzakerelerde kesin bir siyasi kazanıma dönüşürse, bu büyük tarihi zaferi kutlayacağız" dedi. Aksi takdirde İran ulusunun talepleri karşılanana kadar mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti. "Ellerimiz tetikte, düşmanın yapacağı en ufak bir hataya anında karşılık verilecektir" şeklinde konuştu.

İran basını, ABD’ye sunulan 10 maddeyi de paylaştı. Bu maddeler arasında saldırmazlık taahhüdü, Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolün sürdürülmesi, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin kabul edilmesi, tüm birincil ve ikincil yaptırımların kaldırılması, BM Güvenlik Konseyi kararlarının sona erdirilmesi ve ABD muharip kuvvetlerinin bölgeden çekilmesi gibi konular yer aldı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin