Karabük’ün Eskipazar ilçesinde yer alan ve "Karadeniz’in Zeugması" olarak anılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları sırasında Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait olduğu düşünülen bir bıçak seti bulundu. Bıçak setinin, mutfak bölümünde yer alan "Hamamlı Yapı Kompleksi" içerisinde keşfedildiği bildirildi. Setin, farklı boyutlarda ve benzer türde dört parçadan oluştuğu tespit edildi. Ayrıca, setin yanında bir bileme taşının da bulunduğu ifade edildi.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Çelikbaş ve ekibi, bıçak setini inceledi. İlk çıkarıldığında 250 parçadan oluşan set, oldukça parçalı ve düşük kondisyonda bulunmuştu. Laboratuvar ortamında birleştirilen parçalar, özgün formlarına kavuşturuldu. Çelikbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, bıçak setinin bulunduğu alanın, "Hamamlı Yapı Kompleksi"nin mutfak bölümü olduğunu belirtti.
Bıçak setinin boyutlarının farklı olduğunu dile getiren Çelikbaş, "Bu dört parçanın benzer özellikleri var. Yanlarında bir bileme taşı da mevcuttu. İlk bulunduğunda kondisyonları düşüktü, çok parçalıydı. Yaklaşık 250 parça içeriyordu. Bu parçaların laboratuvar ortamında birleştirilmesiyle tekrar eski formlarına kavuşturuldu. Bu bıçaklar, Hadrianopolis’te hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığını gösteriyor" şeklinde konuştu.
Çelikbaş, bıçak setinin ortaya çıkmasının, antik dönemde Hadrianopolis bölgesinde hayvancılıkla uğraşan ailelerin yaşadığını gösterdiğini ifade etti. Bıçakların tipolojik açıdan ender rastlanan örnekler olduğunu belirten Çelikbaş, "Bu bıçakların bir set halinde bulunması, hem sosyal hayat hem de meteorolojik veriler açısından önemli arkeolojik bulgular sunuyor" dedi.
Bileme Taşı'nın Önemi
Bıçakların yanında bulunan bileme taşının da önemli olduğunu vurgulayan Çelikbaş, "Bileme taşı, Türk-İslam döneminde, özellikle Osmanlı döneminde Eskipazar yöresinde kullanılmış bir taş ocağına ait. Bu taş, bıçak ve kesici aletlerin bilenmesinde kullanılan önemli bir materyaldir. Günümüzde bu tür taşları üreten usta kalmadı. Ancak bu kazı alanında ortaya çıkan bileme taşının, Kösele Taşı’nın bilinenden çok daha eski dönemlere kadar kullanıldığını kanıtladığını düşünüyoruz" şeklinde ekledi.
Eskipazar'da hayvancılık faaliyetlerinin 1500 yıldır devam ettiğini belirten Çelikbaş, "Bu bıçak setinin M.S. 5.-6. yüzyıla ait olduğunu belirledik. Hadrianopolis coğrafyasında ve günümüz Eskipazar’ında süregelen hayvancılık faaliyetlerinin 1500 yıldır kesintisiz sürdüğünü gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
