Kastamonu Üniversitesi'nde Geliştirilen Elektrik Çeliği Türk Patent Kurumu Tarafından Tescillendi

Kastamonu Üniversitesi'nde toz metalurjisi yöntemiyle üretilen elektrik çeliği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Çalışma, farklı elementlerle modifiye edilen FeAlSiMn esaslı malzeme üzerine odaklandı.

Kastamonu Üniversitesi'nde Geliştirilen Elektrik Çeliği Türk Patent Kurumu Tarafından Tescillendi
Kastamonu Üniversitesi'nde toz metalurjisi yöntemiyle üretilen elektrik çeliği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Çalışma, farklı elementlerle modifiye edilen FeAlSiMn esaslı malzeme üzerine odaklandı.
Google News'te Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bu önemli çalışma, toz metalurjisi yöntemiyle üretilen elektrik çeliğinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini ortaya koyuyor. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Yücel Çetinceviz ve Doç. Dr. Mehmet Akkaş’ın buluşu olan "Toz Metalurjisi Yöntemi ile Farklı Alaşım Elementleri İlave Edilerek FeAlSiMn Elektrik Çeliği Üretimi" başlıklı çalışma, farklı elementler kullanılarak modifiye edilen elektrik çeliği üzerine yoğunlaşıyor.

Bu patent çalışması kapsamında, üretilen FeAlSiMn esaslı elektrik çeliği, Co, Ni, Cu ve Cr gibi elementlerle zenginleştirilmiştir. Sıcak presleme yöntemiyle elde edilen numunelerin mekanik, elektriksel ve manyetik özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, bu yeni malzemenin daha düşük histerezis kaybı ve daha yüksek manyetik akı yoğunluğu sergilediği belirlenmiştir. Böylece, geliştirilen malzemenin trafo, motor, jeneratör ve elektromanyetik nüve gibi çeşitli elektrik mühendisliği uygulamalarında kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.

Edinilen bilgilere göre, bu patent çalışmasının elektrik malzemeleri alanında dışa bağımlılığı azaltması ve yüksek katma değerli yerli üretimi artırması beklenmektedir. Ayrıca, daha uzun ömürlü ve düşük maliyetli elektrik çeliklerinin geliştirilmesiyle sanayiye önemli kazançlar sunulması hedeflenmektedir. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu tür çalışmaların stratejik önemine dikkat çekerek, ortaya konulan her patentin akademik bilginin somut çıktılara dönüşmesinin bir göstergesi olduğunu vurgulamıştır.

Prof. Dr. Topal, Doç. Dr. Yücel Çetinceviz ve Doç. Dr. Mehmet Akkaş’ın geliştirdiği çalışmanın, bilimsel niteliği ve sanayiye yönelik uygulama potansiyeli bakımından son derece kıymetli olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, yerli imkânlarla gerçekleştirilen bu yenilikçi çalışmaların, üniversitenin araştırma ve yenilik vizyonuna önemli katkılar sunduğunu sözlerine eklemiştir.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin