Kastamonu'da bulunan evinin kiler kısmında kurduğu atölyede, 68 yaşındaki Mustafa Özeflanili, ailesinin 100 yılı aşkın süredir sürdürdüğü naht sanatını yaşatmaya devam ediyor. Dedesinden öğrendiği bu sanatı, ahşap üzerine işlediği ayet-i kelimeleriyle hayata geçiren Özeflanili, tablolar yaparak bu geleneği sürdürmeyi hedefliyor. 40 yılı aşkın süredir bu meslekle uğraşan sanatçı, bir tabloyu tamamlamak için 3 gün boyunca titizlikle çalışıyor. Özeflanili, işine başlamadan önce mutlaka abdest aldığını vurguluyor.
Mesleği genç nesillere aktarmak için ölene kadar çalışacağını belirten Özeflanili, geçmişte camiler için pek çok ahşap işleme projeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Minber, mihrap, vaaz kürsüsü, müezzin mahfili ve kapılar yaparak bu sanatın önemli bir parçası olmayı başardığını söyledi.
Mesleğe Başlangıç Hikayesi
Mesleğe ilk adımını atarken dedesinin atölyesinde talaş süpürerek başladığını aktaran Özeflanili, ilkokul çağındayken babasının yanında marangozluk yapmaya başladığını belirtti. Askerlik görevini tamamladıktan sonra babası ile birlikte mobilya imalatına yönelmiş, 1984 yılında ise dedesiyle oymacılığa geçiş yapmıştır. Özeflanili, "40 yılı aşkın süredir bu mesleği devam ettiriyorum," diye konuştu.
Meslekten Ara Vermek Zorunda Kaldı
Sağlık problemleri nedeniyle bir süre mesleğine ara vermek zorunda kalan Özeflanili, pandemi döneminde tekrar çalışmaya başlamıştır. "1995 yılında dedem vefat etti. Eski evimiz yıpranmıştı, bu binayı yaptık. Pandemi sürecinden önce sağlık sorunları nedeniyle bir müddet işime ara vermiştim. Burası kilerdi, burayı düzenleyerek tekrar işime döndüm. Ölene kadar bu mesleği sürdüreceğim," dedi. Önceden cami işleri ile ilgilendiklerini, şimdi ise sadece ayet-i kelime yazılı tablolar ürettiklerini sözlerine ekledi.
Naht Sanatında Sabır Gerekir
Naht sanatının sabır ve özen gerektirdiğini belirten Özeflanili, "Bu iş benim için verilmiş bir nimet. Bunu bırakmam mümkün değil. İşimi severek yapıyorum. Sabır isteyen bir iş. Bir tahtayı alıp 2, 3 gün boyunca onunla beraber oluyorsunuz. Sabretmek gerekiyor," ifadelerini kullandı.
