Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda, 8 Aralık 2024'te Suriye'de Esad rejiminin sona ermesinin ardından Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin gönüllü geri dönüş süreci hız kazandı. Ramazan Bayramı öncesi bu süreçte hareketlilik gözlemleniyor.
Şanlıurfa'dan gelen Suriyeli sığınmacı Velid Aga, Türkiye'de iki yıldır bulunduğunu belirterek, "İnşaat sektöründe çalıştım. Türkiye güzel bir ülke. Buradan dönüş yaparken herhangi bir ücret ödemiyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de 13 yıldır yaşayan Muhammed El Faraj, "Burada okudum, aynı zamanda giyim sektöründe çalıştım. Güzel arkadaşlıklar edindim. Şu an Halep'e gidiyorum. Tüm Türk arkadaşlarıma hayırlı bayramlar diliyorum. Ailem burada, ben önce gidip düzen kuracağım. Akrabalarımın yanında kalacağım, sonra ailem de gelecek" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş’tan geldiğini söyleyen Muhammed Tahta ise, "6 Şubat depreminden sonra geldim. 3 yıldır Türkiye'deyim. Burada çalıştım, şimdi Suriye’ye dönüyorum. Türkiye’den çok memnunum. İnsanlar çok iyi, güzel Türk arkadaşlıkları kurdum" şeklinde konuştu.
