Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Ağustos’ta 169,8 Milyar Dolar Oldu

Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Ağustos ayında 169,8 milyar ABD doları seviyesine gerileyerek, bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında azalmıştır.

Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Ağustos’ta 169,8 Milyar Dolar Oldu
Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Ağustos ayında 169,8 milyar ABD doları seviyesine gerileyerek, bir önceki aya göre yüzde 0,7 oranında azalmıştır.
Google News'te Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 Ağustos itibarıyla Türkiye'nin kısa vadeli dış borç (KVDB) stoku, 169,8 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Bu miktar, bir önceki ay ile kıyaslandığında yüzde 0,7'lik bir düşüş göstermektedir. Orijinal vadesine bakılmaksızın, vadesine 1 yıl veya daha az kalmış borçları yansıtan KVDB stoku toplamda 226,5 milyar dolara ulaşmıştır.

Bankalar ve Merkez Bankası Verileri

Bankalar kaynaklı KVDB stoku, bir önceki aya göre yüzde 0,9 artış göstererek 75,3 milyar dolara ulaşırken, Merkez Bankası'nın yükümlülükleri ise yüzde 4,6 oranında azalarak 27,5 milyar dolara gerilemiştir. Yurt içi bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli kredilerde ise önemli bir artış gözlemlenmiş, bu rakam yüzde 18,0 artışla 11,8 milyar dolara yükselmiştir.

Yurt Dışındaki Mevduatlar

Yurt dışı yerleşik bankaların yurt içindeki mevduatı, yüzde 1,5 artışla 19,8 milyar dolara çıkmıştır. Öte yandan, banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları yüzde 0,6 oranında azalarak 20,8 milyar dolara düşerken, TL cinsinden mevduatlar da yüzde 5,4 oranında azalarak 22,8 milyar dolara gerilemiştir. Diğer sektörler kaynaklı KVDB stoku ise yüzde 0,9 oranında azalış göstererek 67,0 milyar dolara ulaşmıştır.

Döviz Kompozisyonu

Dış ticaret işlemlerinden kaynaklanan ticari krediler yüzde 1,1 oranında azalarak 61,7 milyar dolara inerken, nakit krediler kaynaklı yükümlülükler ise yüzde 1,4 artışla 5,3 milyar dolara yükselmiştir. Döviz kompozisyonu incelendiğinde, KVDB stokunun yüzde 35,4’ü ABD doları, yüzde 27,3’ü euro, yüzde 22’si Türk lirası ve yüzde 15,3’ü ise diğer döviz cinslerinden oluşmaktadır. Kalan vadeye göre KVDB stokunda, bankalar ve diğer sektörlerin kredi ve tahvil yükümlülükleri yaklaşık 66,0 milyar dolara yükselirken, yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’deki mevduat stoku ise yaklaşık 63,4 milyar dolara düşmüştür.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin