Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, bu ayın başında istifa eden Başbakan Alexandru Munteanu’nun yerine iş insanı Vasile Tofan’ı başbakanlık için aday gösterdiğini açıkladı. Kişinev'deki basın toplantısında konuşan Sandu, Tofan’ın adaylığını duyurarak, "Parlamentoya danıştıktan sonra Moldova’nın hedeflerini göz önünde bulundurarak bu kararı aldım" dedi.
Sandu, hedeflerinin Moldova'nın Avrupa Birliği'ne katılma anlaşmasını 2028 yılı sonuna kadar imzalamak olduğunu belirtti. Tofan, basın toplantısında ülke ekonomisini yeniden canlandırmanın öncelikleri arasında olduğunu vurguladı ve üç temel hedefini açıkladı: "Halkın güvenini yeniden kazanmak, Moldovalı işletmelere iyimserlik duygusunu geri kazandırmak ve Moldova’nın AB üyeliğini güvence altına almak."
Tofan, "Hükümetimin ana hedefi, Moldova'nın AB’ye katılma anlaşmasını 2028 sonuna kadar imzalamaktır" şeklinde konuştu. Yeni kabinede kapsamlı değişiklikler planlamadığını da ekledi.
Moldova yasalarına göre, Tofan’ın 15 gün içinde yeni hükümet programını ve kabine listesini hazırlayarak parlamentoya sunması gerekmektedir. Bu süreçten sonra parlamentodan güvenoyu alması bekleniyor.
Yerel basında çıkan haberlere göre, Tofan, 2024’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sandu’yu, 2025 parlamento seçimlerinde ise Sandu’nun kurduğu iktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi’ni (PAS) destekleyeceğini ifade etti.
Öte yandan, Munteanu’nun 3 Temmuz’da sürpriz bir şekilde istifasıyla hükümetin düştüğü belirtiliyor. Munteanu, başbakanlık görevini 2025'ten beri yürütmekteydi ve istifa açıklamasında, "Görevimi, ilkelerim ve inancım doğrultusunda yürütemeyeceğimi fark ettim" ifadesine yer vermişti.