ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'teki İsrail Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Orta Doğu'da yaşanan uzun çatışmaların sona erdiğini ve bu durumun hem İsrailliler hem de Filistinliler için heyecan verici bir dönem olduğunu vurguladı. "Yıllardır tek bir barış günü bile yaşamadınız ama nihayet, bu uzun ve acı dolu kabus sona erdi," diyen Trump, bölgedeki kaos ve terör güçlerinin zayıfladığını ifade etti.
İran’ın Nükleer Tehditine Son Verdik
Trump, İran’ın nükleer silah elde etme çabasına karşı koyduklarını belirterek, "İran’ın kilit nükleer tesislerine 14 bomba attık ve bu tesisleri tamamen yok ettik," dedi. Bu saldırıların, İran’ın nükleer silah elde etmesinin önüne geçtiğini aktaran Trump, "Bu, bizim son şansımızdı," şeklinde konuştu.
Gazze’nin Yeniden İnşası İçin Destek
Gazze'deki ateşkesin ardından birçok ülkenin yeniden inşa için maddi destek taahhüdünde bulunduğunu belirten Trump, "Birçok Arap ülkesi büyük miktarlarda para sağlayacaklarını söylediler. Bu gerçekleşecek," ifadelerini kullandı. Ayrıca, İran’ın komşularını tehdit etmemesi gerektiğini, bu yönde bir barış anlaşması yapma isteğini de dile getirdi.
Netanyahu İçin Af Talebi ve Protestolar
Trump, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'dan Netanyahu için af talebinde bulundu ve bu talep meclis salonunda destek gördü. Ancak, Trump’ın konuşması sırasında Arap asıllı meclis üyeleri tarafından protesto edildi. "Filistin Devleti’nin tanınması ve işgalin sona ermesi herkes için adalet ve güvenlik getirebilir," diyen Odeh ve Cassif, protestolarını sosyal medya üzerinden de duyurdular. Trump, böylece İsrail Parlamentosu'na hitap eden dördüncü ABD Başkanı oldu.
Kudüs'te Trump’tan Orta Doğu Açıklamaları: "Tarihi Şafak"
Trump, Orta Doğu'daki kaosun sona erdiğini ve Gazze'deki ateşkesin ardından barışın sağlandığını belirtti.