Manisa Yunusemre'de Hemzemin Geçidin Açılması İçin Hukuki Süreç Tamamlandı

Manisa Yunusemre ilçesi Muradiye Mahallesi'nde uzun süredir beklenen hemzemin geçidin açılması için hukuki süreç tamamlandı. İstinaf mahkemesi, geçidin açılmasının hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Manisa Yunusemre'de Hemzemin Geçidin Açılması İçin Hukuki Süreç Tamamlandı
Manisa Yunusemre ilçesi Muradiye Mahallesi'nde uzun süredir beklenen hemzemin geçidin açılması için hukuki süreç tamamlandı. İstinaf mahkemesi, geçidin açılmasının hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Manisa'nın Yunusemre ilçesine bağlı Muradiye Mahallesi'nde, hemzemin geçidin açılması için yürütülen hukuki süreç nihayet sona erdi. İstinaf mahkemesi, hemzemin geçidin açılmasına yönelik kararın hukuka uygun olduğunu belirterek, yerel mahkemenin kararını onayladı. Bu durum, bölgedeki trafik sorununu çözme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Muradiye Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sınırları içinde yer alan ve geçmişte açık olan ancak daha sonra kapatılan hemzemin geçidin yeniden açılması konusunda Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan karar, Manisa OSB tarafından yargıya taşınmıştı. Manisa 1. İdare Mahkemesi, UKOME kararının hukuka uygun olduğuna hükmederek davayı reddetti. Bunun ardından, Manisa OSB kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Ancak, Bölge İdare Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onaylayarak istinaf talebini reddetti.

Bu gelişmeler sonucunda, hem Manisa 1. İdare Mahkemesi hem de Bölge İdare Mahkemesi, hemzemin geçidin açılmasına yönelik kararın hukuka uygun olduğuna hükmetmiş oldu. Muradiye OSB'nin sanayi ve konut trafiğini ayırmak amacıyla yaptığı girişimler de bu kararla hukuken kesinleşmiş oldu.

Trafik Yükü Hafifleyecek

Muradiye Mahallesi'nde bulunan mevcut hemzemin geçit, her gün binlerce aracın kullandığı dar bir alanda yer alıyor. Fabrikalara ait ağır tonajlı araçlar, okul servisleri ve binek otomobillerin aynı güzergahı kullanması, bölgede sık sık trafik yoğunluğu yaşanmasına neden oluyor. Yeni hemzemin geçidin faaliyete geçmesiyle sanayi araçları ile konut bölgesindeki araç trafiğinin ayrılması planlanıyor. Bu sayede, mahalle içindeki trafik yoğunluğunun azalması ve sanayi araçlarının daha güvenli bir güzergaha yönlendirilmesi hedefleniyor.

Bilirkişi Raporu da Trafiğin Ayrılması Gerektiğini Belirtti

Dava sürecinde hazırlanan 16 Eylül 2025 tarihli bilirkişi raporunda, mevcut geçidin ciddi güvenlik riskleri oluşturduğu vurgulandı. Raporda, sanayi araçları ile yerleşim trafiğinin aynı noktada birleşmesinin hem trafik güvenliği hem de yaşam kalitesi açısından sorunlar yarattığı ifade edildi. Ayrıca, ağır tonajlı araçların yol yapısına zarar verdiği, gürültü ve hava kirliliğini artırdığı ve bölgede yaşayan vatandaşların güvenlik kaygısını artırdığı belirtildi. Bilirkişiler, 10 OSB Sokak üzerinde açılması planlanan yeni hemzemin geçidin şehircilik ve ulaşım planlaması açısından olumlu bir gelişme olacağını rapora yansıttı.

Bölge halkı, trafik yoğunluğu ve güvenlik sorunlarının her geçen gün arttığını belirterek, yetkililerden yeni hemzemin geçidin bir an önce hizmete girmesini beklediklerini ifade etti. Yeni geçidin açılmasıyla birlikte Muradiye'de uzun süredir yaşanan ulaşım sorununun önemli ölçüde çözüleceği ve bölge trafiğinin rahatlayacağı öngörülüyor.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin