Mersin'de Faaliyet Gösteren Oyuna Yasaklı Kahvehaneler Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Mersin Kahveciler Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Kahveciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Nihat Dağdelen, normalleşme adımları kapsamında açılan ancak oyun oynatılması yasak olması nedeniyle müşteri gelmeyen kahvehanelerin günlük masraflarını dahi çıkaramadığını ve her gün ağırlaşan ekonomik şartlan nedeniyle kahvehanelerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

16 Ağustos 2020 Pazar, 11:15
Mersin'de Faaliyet Gösteren Oyuna Yasaklı Kahvehaneler Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
-

Başkan Dağdelen, bu zorlu süreçte işyerlerinin kiralarını, vergilerini, SGK primlerini, elektrik, su, doğalgaz giderlerini ödeyemeyen kahveci esnafına devlet desteğinin zorunluluk olduğuna vurgu yaparak, gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerin tamamen normalleşmesini ve ekonomik taleplerinin karşılanmasını beklediklerini ifade etti.

Mersin Kahveciler Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Kahveciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Nihat Dağdelen, normalleşme adımları kapsamında açılan ancak oyun oynatılmasının yasak olması nedeniyle müşterilerin gelmediği kahvehanelerin günlük masraflarını dahi çıkaramadığını ve her gün ağırlaşan ekonomik şartlar karşısında kahvehanelerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Mersin Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Nihat Dağdelen, oda hizmet binasında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonunca alınan karar doğrultusunda hazırlanan ve yurt genelinde eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasını kamu oyu ile paylaştı.
Başkan Dağdelen tarafından kamuoyuna duyurulan açıklamada Covid-19 salgını nedeniyle, virüsün halk sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak maksadıyla Hükümetce alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığınca 81 il Valiliğine gönderilen genelge ile kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, İnternet kafeler, playstation ve oyun salonlarının faaliyetlerini geçici olarak durdurulduğu, normalleşme adımları doğrultusunda da 01 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, çay bahçesi işyerlerinin oyun oynatılmaması kaydıyla tekrar faaliyetlerine başlatıldığı, İnternet Kafe ve Playstation Salonları ise 01.07.2020 tarihinde tekrar faaliyete geçtiği vurgulandı.
Başkan Dağdelen, açıklamasında insan sağlığı konusunda Hükümetce alınan tüm tedbirleri saygıyla karşıladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
“Kahvehanelerimiz yaklaşık 500 yıllık bir kültürden gelmektedir. Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için işyerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadır. Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.
Anayasamızın 173. Maddesine göre Devlet, Esnaf ve Sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür. Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir”
Başkan Dağdelen, açıklamasının sonunda Covid 19 salgınından en çok mağdur olan kahveci esnafının devletce desteklenmesinin zorunluluk olduğuna vurgu yaparak, devletten olan taleplerini şöyle sıraladı.
Devletimizden talebimiz ;
“Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir.
1-) Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılması,
2-)Esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi,
3-) Birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelenmesi,
4-) Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin Devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz.
Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde Devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz.
Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo vb.oyunların halen oynatılmamasını kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz. Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, İlgili Bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
30liralık borcunu 100 TL olarak ödeyen
15:48
16 Ağustos 2020 Pazar
1 lira çay yapılsın ve simit felan koysun yine iş yapabilirler.
178.246.26.106
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı