Mersin'de "Zafere Giden Yol"

Büyük beğeni topladı.

03 Ocak 2018 Çarşamba, 19:28
Mersin'de "Zafere Giden Yol"
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
BAŞKAN KOCAMAZ: “GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ OLUŞTURACAĞIZ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından, 3 Ocak Mersin’in kurtuluşunun 96. yıldönümü etkinlikleri kapsamında ‘Zafere Giden Yol’ isimli tiyatro oyunu sahnelendi. 1920’li yıllarda yaşanan Kuvayı Milliye ruhu oyuncular tarafından sahneye koyulurken, oyun izleyiciden de büyük beğeni topladı.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahnelenen oyunu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, KKTC Mersin Konsolosu Fatma Arşehit Soykan, meclis üyeleri, daire başkanları ve yüzlerce Mersinli izledi.
Müzik, tiyatro ve dans üçlüsü ile harmanlanarak sahneye koyulan ve izleyiciye görsel bir şölen sunan oyun, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve 2017-2018 yılı kursiyerleri, Mersin Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğu sanatçıları ve öğrencileri ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından ortaklaşa sahnelendi. Özellikle milli duygulara hitap eden oyun izleyiciden de büyük alkış topladı.
“Gelecekte bu ülke gençlere emanet”
Zafere Giden yol isimli oyun sayesinde sanki 19201’lere gittiklerini belirten Başkan Kocamaz, “Bizler yerel yönetimler olarak sadece kentte yaşayan insanların mahalli müşterek ihtiyaçlarını gidermekle kalmayacağız. Bence ondan daha önemlisi geçmişle gelecek arasında köprü oluşturacağız. Ülkemiz üzerine oynanan oyunları hepimiz biliyor ve yaşıyoruz. Bölgemizin içerisinde bulunduğu perişanlığı hepimiz görüyoruz. Dolayısıyla gençlerimizi milli ve manevi değerleriyle teçhize etmek ve gelecekte bu ülkeyi onlara teslim edeceğimiz için gözümüz açık gitmesin diye bu tür etkinlikleri yoğun bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ben bütün arkadaşlarımıza o dönemde şehit düşenleri ve gazilerimizi bir kere daha yad ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Kocamaz konuşmasının sonunda, tüm izleyicileri Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Parkı içerisinde yapımı tamamlanan 3 Ocak Atatürk Meydanı’nın açılışına davet etti.
Kuvayı Milliye ruhu sahnede yaşadı
Yönetmenliğini Akmet Aksoy ile Gökhan Şimşek’in yaptığı ve Ekrem Tamer tarafından kaleme alınan oyunda, 3 Ocak 1922 Mersin’in kurtuluşu anlatıldı. Halk oyunları, türküler ve şiirsel bir anlatım ile Kurutuluş Savaşı sürecinde Mersin’de yaşanan olayların anlatıldığı tiyatro izleyicilerden büyük beğeni topladı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarının yer aldığı video ile başlayan tiyatroda, Mersin Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğu sanatçıları ve öğrenciler tarafından oyun içerisinde ‘Bülbülüm Altın Kafeste’, ‘Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım’, ‘Divane Aşık Gibi’ ‘Tutam Yar Elinden’, ‘Kul Olayım Kalem Tutan Ellere’, ‘Çökertme Türküsü’ ve ‘Yenice Yolları’ gibi birbirinden güzel türküler seslendirildi.
1. Dünya Savaşı, 15 Mayıs 1919 İzmir’in İşgali, 19 Mayıs 1919 Atatürk’ün Samsun’a Çıkışı, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi, 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi, 19 Aralık 1918 Tarsus ve 20 Aralık 1918 Adana’nın İşgali, Fransız Birliği’nin Toroslar’da Pozantı’yı Kuşatmaları, Karboğazı Zaferi’nde Kumlu Veli ve Hatice Bacı’nın Fransız Birliklerini Karboğazı’na götürerek orada Gülekli Kemal’in birlikleri tarafından bozguna uğratılmaları ve 44 kişinin 1000 kişiye karşı kazanmış olduğu zafer destansı bir dille anlatıldı. O dönemde yaşanan Kuvayı Milliye ruhu sahneye koyuldu.
Müzikli tiyatroda Mersin’de yaşanan gerçek olaylar ve gerçek kişiler sahneye koyulurken, Karboğazı Zaferi ve Bayrak Olayı gibi konular da işlendi.
Oyun sonunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder gürbüz tarafından oyunculara çiçek hediye edildi.
Mersin’deki ilk gösterimi 3 Ocak dolayısıyla yapılan oyun, 12 Ocak Cuma günü de saat 19.30 da izleyici ile buluşacak. Yetkililer tarafından ‘Zafere Giden Yol’ isimli müzikli tiyatronun 3 Ocak, 23 Nisan ve 19 Mayıs gibi milli bayramlarda gösterime sunulacağının da duyurusu yapıldı.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”