Mersin'deki Çevrecilerden Birçok Konuya Dair Uyarının Yer Aldığı Basın Duyurusu

Mersin Çevre ve Doğa Derneği düzenlediği basın toplantısı ile "Çevrenin ve insan sağlığının bozulmasına neden olacak" diyerek açıklama yaptı.

27 Şubat 2020 Perşembe, 12:46
Mersin'deki Çevrecilerden Birçok Konuya Dair Uyarının Yer Aldığı Basın Duyurusu
-

Kısa adı MERÇED olan dernek tarafından Basın ve Kamuoyuna paylaştığı açıklama ise şöyle;
Mersin’de yapımı planlanan Taşucu Tersanesi, Karaduvar Polipropilen Tesisi, Akkuyu Nükleer Santrali, Tarsus Biyokütle Enerji Santrali, Balık Çiftlikleri, Hidroelektrik Santraller ve Maden Ocakları ile çevrenin ve insan sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Ayrıca bu yatırımların, kentimizin geçim kaynağı olan turizmimize ve balıkçılığımıza çok ciddi zararlar vereceği açıktır.
Taşucu’nda AKTER AKDENİZ TAŞUCU GEMİ SANAYİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan Taşucu Tersanesi’nin 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporu; Taşucu Belediyesi’nin 03.09.2004 tarihinde açtığı davada tersanenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunan Göksu Deltası olmak üzere bölgede insan ve çevre sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle Mersin İdare Mahkemesince 21.07.2006 tarihinde iptal edilmiş olup, karar Danıştay 6. İdaresi tarafından 24.04.2007 tarihinde iptal kararı onanmıştır.
Taşucu Tersanesi mahkemece ve Danıştayca yapımına onay verilmemesine rağmen aynı yerde tekrar yapılmak istenmektedir. Dolayısıyla tersane kurulduğu takdirde yaratacağı olumsuzluklar aynı etkiyi yaratacaktır. Tersanenin yapılacağı bölge Özel Çevre koruma Alanı olup, Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunma alanındadır ve 1. derece Doğal Sit alanıdır. Taşucu Tersanesi’nin yapım yeri ekolojik olarak korunması gereken ve dünya mirası listesinde olan Göksu Deltası’na 500 metre uzaklıkta, kaplumbağa üreme alanına bitişik ve yaşam alanı olan Kum Mahallesi’ne de 60 metre uzaklıktadır. Taşucu Tersane bölgesinin alanı 1. derece tarımsal alanıdır.
Tarımın, turizmin ve koruma altında olan Göksu Deltası’nın kalbine yapılmak istenen Taşucu Tersanesi’nin yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ÇED raporu bilimsellikten uzak ve hukuksuzdur. Ayrıca Taşucu Tersanesi 1/5.000 ölçekli ve 1/1.000 ölçekli planlarda işaretli değildir. Derneğimiz ÇED raporunun iptali için dava açmıştır.
Yetkililere ve AKTER AKDENİZ TAŞUCU GEMİ SANAYİ A.Ş.ye sesleniyoruz:
KENTİMİZİ CEHENNEME ÇEVİRMEYİNİZ…
Taşucu Tersanesi’nin; bölgemizin tarımına, turizmine, Göksu Deltası’na ve insan sağlığına zararlar vereceği açıktır. Bu nedenle Mersin Halkı, Taşucu Tersanesi’ne karşıdır. Taşucu Tersanesi’nin yapımının iptal edilmesini talep ediyoruz. Hukuksal ve Demokratik mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir. Yaşam hakkımızın korunması için bölgemizde yapımı planlanan kirli teknolojilere karşı Mersin Halkının etkin mücadele etmesini talep ediyoruz.
MERSİN ÇEVRE VE DOĞA DERNEĞİ (MERÇED)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”